H *Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου έχει διανύσει αμέτρητα χιλιόμετρα στον πολιτικό στίβο, εγχώριο και ευρωπαϊκό.
Φίλιππος Καραμέτος
Πρόκειται για ένα έμπειρο κοινοβουλευτικό στέλεχος με ορόσημα στην πολιτική της σταδιοδρομία. Από το μακρινό 2007 οπότε και εξελέγη Δημοτική Σύμβουλος Ιωαννίνων με μια… ψήφο διαφορά, το 2012 που εκλέχθηκε ως η πρώτη γυναίκα Βουλευτής του Νομού Ιωαννίνων με τη ΝΔ, το 2019 όταν 225.211 πολίτες την τίμησαν με την ψήφο τους για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Εκπροσωπεί την Ελλάδα στα κέντρα λήψης αποφάσεων εδώ και μία τετραετία, κουβαλώντας ένα βαρύ βιογραφικό, εξοικειωμένη πλήρως με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα, καθότι έχει εργαστεί στην Ευρώπη, ενώ ως νομικός έχει δραστηριοποιηθεί στις ΗΠΑ, την Αυστραλία.
Ως Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωκοινοβουλίου υπερασπίζεται τα εμπορικά συμφέροντα της Ελλάδας, ενώ παράλληλα συνδράμει στην ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων.
Πέραν της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου (International Trade Committee-INTA) συμμετέχει ενεργά στην Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής (Committee on Economic and Monetary Affairs-ECOΝ), στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων (Committee on Foreign Affairs-AFET), στην Επιτροπή Προϋπολογισμών (Committee on Budgets – BUDG) και στην Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών (Internal Market and Consumer Protection Committee-IMCO).
Στο περιθώριο της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Νοέμβριο, μεταξύ ψηφοφοριών, ομιλιών, παρεμβάσεων, ενημερώσεων, η κα. Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου απάντησε στις ερωτήσεις μας για μία σειρά θεμάτων που δεν κυριαρχούν στην επικαιρότητα, αλλά είναι εξαιρετικά σημαντικά για την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα.
Επί τάπητος τέθηκαν θέματα που αφορούν το διεθνές εμπόριο, την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, τις Κρίσιμες Πρώτες Ύλες και την επερχόμενη ευρωπαϊκή εκλογική χρονιά τον Ιούνιο του 2024 (ευρωεκλογές).
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ “B”
Σε ένα δυσχερές οικονομικό περιβάλλον, λόγω των γεωπολιτικών προκλήσεων και του έντονου πληθωρισμού, οι ελληνικές επιχειρήσεις οφείλουν να επιδείξουν αντοχή, ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια. Ποια είναι τα εργαλεία της Ε.Ε. που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι επιχειρήσεις για να παραμείνουν εμπορικά ανταγωνιστικές εντός και εκτός συνόρων;
Η εξωστρέφεια αποτελεί βασικό πυλώνα κάθε σύγχρονης οικονομίας και είναι ζωτικής σημασίας για τις μελλοντικές οικονομικές προοπτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι εμπορικές συμφωνίες αποτελούν μια από τις πιο βασικές συνιστώσες της εμπορικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς αποτελούν κινητήρια δύναμη για την οικονομική ανάπτυξη. Ως Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχω αναλάβει την πρωτοβουλία να προωθήσω, από κοινού με τα Εμπορικά Επιμελητήρια της χώρας, την πλατφόρμα Access2Markets, προκειμένου οι εγχώριες επιχειρήσεις να μπορέσουν να εκμεταλλευτούν τις ευρωπαϊκές εμπορικές συμφωνίες. Οι νέες συμφωνίες δημιουργούν νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και διαμορφώνουν χαμηλότερες τιμές και περισσότερη ποικιλία για τους καταναλωτές. Η χώρα μας, παρά τις μεγάλες εξωγενείς κρίσεις με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπη, εκπέμπει μήνυμα αισιοδοξίας, σημειώνοντας, μάλιστα, ρεκόρ εξαγωγών την περασμένη χρονιά.
Η Ευρώπη εμφανίστηκε ευάλωτη όσον αφορά την εξάρτησή της σε πρώτες ύλες από σχεδόν μονοπωλιακούς προμηθευτές-τρίτες χώρες και την ενεργειακή αυτονομία της. Τι συνιστά για την Ευρώπη και την Ελλάδα η πρόσφατα συμφωνηθείσα Πράξη για τις Κρίσιμες Πρώτες Ύλες, απαραίτητες για ένα ευρύ φάσμα στρατηγικών τομέων; Ποια προσκόμματα διακρίνετε προς την υλοποίησή της;
Η Ευρώπη σήμερα στρέφει την προσοχή της στις Κρίσιμες Πρώτες Ύλες και η Ευρωπαϊκή Ένωση αναθεωρεί πλέον τη στρατηγική της. Η Πράξη για τις Κρίσιμες Πρώτες Ύλες, την οποία και ψηφίσαμε πρόσφατα, είναι το αποκορύφωμα σκέψεων και διαβουλεύσεων της Ένωσης σχετικά με τις Κρίσιμες Πρώτες Ύλες, για περίπου δέκα με δεκαπέντε έτη. Πρόκειται για μία εμβληματική Πράξη, με την οποία η Ευρώπη έχει ως στόχο να διασφαλίσει τον βιώσιμο και ασφαλή εφοδιασμό της ευρωπαϊκής βιομηχανίας με κρίσιμες πρώτες ύλες και να μειώσει σημαντικά την εξάρτησή της από εισαγωγές, από προμηθευτές μίας μόνο χώρας.
Η νέα στρατηγική της Ευρώπης προσφέρει στην Ελλάδα τη δυνατότητα να εξετάσει ανεκμετάλλευτες ευκαιρίες. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ήδη εκπονεί πλαίσιο δράσης, σχετικά με την ανάπτυξη της εγχώριας βιομηχανίας κρίσιμων ορυκτών υλών, ακριβώς για να βάλει τέλος στα προσκόμματα και τα εμπόδια. Το σχέδιο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει τη μείωση του χρόνου αδειοδότησης και της γραφειοκρατίας, τη συμπερίληψη των ωφελειών των τοπικών κοινωνιών, με ταυτόχρονη τήρηση των ευρωπαϊκών προδιαγραφών για την προστασία του περιβάλλοντος.
Η ζήτηση για αυτούς τους πολύτιμους και σπάνιους πόρους αυξάνεται ραγδαία, γεγονός που έχει οδηγήσει σε παγκόσμιο αγώνα δρόμου. Χωρίς έναν εξασφαλισμένο και βιώσιμο εφοδιασμό με κρίσιμες πρώτες ύλες, δεν μπορεί να επιτευχθεί πράσινη, ψηφιακή και βιομηχανική μετάβαση. Ποιες ευρωπαϊκές χώρες διαθέτουν πηγές κρίσιμων πρώτων υλών;
Για να επιτύχει η Ευρώπη τους κλιματικούς και ψηφιακούς της στόχους, η προμήθεια, η επεξεργασία και η ανακύκλωση κρίσιμων πρώτων υλών, αλλά και η διασφάλιση των αλυσίδων εφοδιασμού, αποτελούν τις επικείμενες προκλήσεις. Ο ασφαλής εφοδιασμός σε κρίσιμες πρώτες ύλες εξελίσσεται σε γεωπολιτικής σημασίας ζήτημα, αφού συνιστά προϋπόθεση για την ενεργειακή και ψηφιακή μετάβαση της παγκόσμιας οικονομίας. Χώρες όπως η Γροιλανδία, η Σουηδία, η Φινλανδία και η Νορβηγία, την οποία μάλιστα επισκέφτηκα πέρυσι ακριβώς για αυτόν τον λόγο, συγκαταλέγονται στις χώρες όπου η Ευρώπη μπορεί να στηρίξει τα φιλόδοξα σχέδιά της.
Ας μην ξεχνάμε, όμως, ότι εμπορικές συμφωνίες με χώρες όπως ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Χιλή δίνουν στην Ευρώπη επιπλέον ευκαιρίες προμήθειας Κρίσιμων Πρώτων Υλών, από διαφορετικές πηγές, μειώνοντας έτσι τον βαθμό εξάρτησής μας από την Κίνα.
Η Ελλάδα διαθέτει στρατηγικές πρώτες ύλες, όπως χαλκός, αλουμίνιο, νικέλιο, ενδεχομένως και σπάνιες γαίες. Τι ρόλο μπορεί να διαδραματίσει στην προσπάθεια απεξάρτησης της Ευρώπης από μονοπωλιακές αγορές και τι θα σημαίνει αυτό για την οικονομία της;
Ως Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου, αλλά και ως Ελληνίδα Ευρωβουλευτής,
πάντα ψάχνω να εντοπίσω πώς η Ελλάδα μπορεί να ενταχθεί στην ευρύτερη ευρωπαϊκή ατζέντα. Φυσικά, ένας από τους πιο προνομιακούς τομείς είναι εκείνος του αλουμινίου.
Στη χώρα μας διαθέτουμε ισχυρή δυναμική, ως ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μάλιστα, υπάρχει μεγάλος αριθμός στρατηγικών τομέων που χρειάζονται το αλουμίνιο, συμπεριλαμβανομένων των υποδομών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της αεροπορικής βιομηχανίας. Με άλλα λόγια, το αλουμίνιο είναι απαραίτητο για την πράσινη μετάβαση και την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει καίριο ρόλο.
Βαδίζουμε ολοταχώς για μία ευρωπαϊκή εκλογική χρονιά το 2024. Ο Ευρωπαίος πολίτης πρέπει να ψηφίζει με γνώμονα ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών συνήθως αποτελεί προάγγελο ανάλογης ετυμηγορίας για τις εθνικές εκλογές ή διότι η ψήφος του μπορεί να διαμορφώσει την επόμενη Ευρωβουλή που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην επεξεργασία της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, η οποία καθορίζει εν πολλοίς και την εθνική;
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψηφίζει νόμους, λαμβάνει κρίσιμες αποφάσεις για τους πολίτες, την οικονομία, τις επιχειρήσεις, τη μετανάστευση και το περιβάλλον, που καθορίζουν το μέλλον όλων μας σε συλλογικό και εθνικό επίπεδο.
Παράλληλα, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ζούμε σε μια εποχή που το παγκόσμιο περιβάλλον γίνεται εξαιρετικά σύνθετο. Οι γεωπολιτικοί συσχετισμοί αλλάζουν ενώ οι κρίσεις – υγειονομικές, ενεργειακές, πληθωριστικές κ.ά. – επηρεάζουν σχεδόν οριζόντια το σύνολο των χωρών.
Ακριβώς σε αυτό το αβέβαιο περιβάλλον, με τις αλλεπάλληλες και απροσδόκητες πολλές φορές προκλήσεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδεικνύει ότι παραμένει πυλώνας δημοκρατίας, σταθερότητας, αλληλεγγύης, και ασφάλειας.
Ξέρετε, δεν ήταν ούτε εύκολο ούτε αυτονόητο να εξασφαλίσουμε, με ταχύτατες διαδικασίες, επαρκείς ποσότητες εμβολίων και υγειονομικό υλικό για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες στην αρχή της πανδημίας. Ούτε ήταν αυτονόητη η υιοθέτηση της πρότασης του Έλληνα Πρωθυπουργού και άλλων 7 ηγετών της Ένωσης για τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, από το οποίο η χώρα μας άντλησε πάνω από 70 δις ευρώ πόρους.
Η Ελλάδα, σήμερα, χάρη στις ενέργειες της Kυβέρνησης, έχει ενισχύσει τον ρόλο της στην Ευρώπη. Συνδιαμορφώνει προτάσεις και πολιτικές όπως η επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου ή το Green Pass, που αποτελούν πρωτοβουλίες του Κυριάκου Μητσοτάκη, οι οποίες υιοθετήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Για αυτόν τον λόγο πιστεύω βαθιά ότι οι ευρωεκλογές αποτελούν μια εξίσου σημαντική και κρίσιμη διαδικασία, αντίστοιχη με αυτή των εθνικών εκλογών, και όχι μια χαλαρή διαδικασία.
Απευθυνόμενη στον Έλληνα πολίτη, ο οποίος δείχνει μία πιο ενεργή στάση συγκριτικά με τον μέσο όρο της Ε.Ε., μπορείτε να μας εξηγήσετε γιατί είναι σημαντική η συμμετοχή του και δεν πρέπει να υποτιμάται;
Η ψήφος των Ευρωπαίων πολιτών είναι αυτή που συνδιαμορφώνει τη συλλογική πολιτική, την κοινή μας άμυνα απέναντι σε παγκόσμιες προκλήσεις. Ειδικά για εμάς, η ψήφος στις ευρωεκλογές θα καθορίσει, εάν θα ενισχύσουμε περαιτέρω την παρουσία της πατρίδας μας στο κέντρο λήψης των ευρωπαϊκών αποφάσεων. Προφανώς, οι ευρωπαϊκές εκλογές έχουν ισχυρό πολιτικό πρόσημο. Για εμάς, ως Νέα Δημοκρατία, και μην ξεχνάμε ότι είμαστε η Παράταξη που έβαλε και κράτησε την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και ως Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ο πυρήνας της πολιτικής μας εμπεριέχει τη σύγκλιση, τη συνοχή, την αλληλεγγύη, την ευημερία και την ελευθερία. Εμπεριέχει τη δημοκρατία και την προάσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Την άμυνα και την ασφάλεια. Την διατήρηση και ενίσχυση του πολιτισμού μας.
*Η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου είναι οικονομολόγος, νομικός και Ελληνίδα βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Είναι Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου (INTA) και Εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωομάδας της Νέας Δημοκρατίας.