ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ
Πήραν φόρα και δύσκολα θα σταματήσουν στο παιχνίδι των πλειστηριασμών οι τράπεζες.
Με τη βοήθεια της ηλεκτρονικής πλατφόρμας e auction που επιταχύνει τις διαδικασίες και αποφεύγει τις διαρκείς αναβολές, λόγω κινητοποιήσεων αλληλέγγυων πολιτών, ο νέος στόχος που τέθηκε από τις διοικήσεις για φέτος είναι η ολοκλήρωση από 15.000 έως και 18.000 πλειστηριασμών ακινήτων. Υπενθυμίζεται ότι ο αρχικός στόχος, που φαινόταν δύσκολος έως και ανέφικτος, μιλούσε για 10.000 πλειστηριασμούς μέσα στο 2018.
Οι τράπεζες επιμένουν ότι -στη συντριπτική τους πλειονότητα- οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί αφορούν ακίνητα, διαμερίσματα ή αγροτεμάχια που συνδέονται με μεγάλες οφειλές και δεν σχετίζονται με περιπτώσεις ευπαθών κοινωνικών ομάδων.
Την ίδια στιγμή δεν πρέπει να αποκλείονται και «αστοχίες» ή «εξαιρέσεις από τον γενικό κανόνα».
Γι’ αυτό υπάρχουν στοιχεία από τα συμβολαιογραφικά γραφεία, τα οποία αναφέρουν ότι αρκετές περιπτώσεις ακινήτων που αφορούσαν πρώτη κατοικία ματαιώθηκαν με δικαστική απόφαση και δεν έφτασαν στο τελικό στάδιο του πλειστηριασμού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τον Μάιο πραγματοποιήθηκαν 2.915 πλειστηριασμοί.
- Τα στοιχεία των 5 μηνών του έτους δείχνουν μια εντυπωσιακή γεωμετρική άνοδο, μέρα με τη μέρα.
- Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους 48 πλειστηριασμούς που πραγματοποιήθηκαν τον Ιανουάριο, ο αριθμός τους τον Φεβρουάριο εκτινάχθηκε στους 229 και στη συνέχεια πενταπλασιάστηκε, φθάνοντας τους 936 τον Μάρτιο και τους 1.029 τον Απρίλιο.
Από τους περίπου 6.000 πλειστηριασμούς που πραγματοποιήθηκαν φέτος, περίπου 60% ολοκληρώθηκαν με επιτυχία, 30% διακόπηκαν την τελευταία στιγμή επειδή ο ενδιαφερόμενος δανειολήπτης αποδέχθηκε έναν διακανονισμό (ένα στοιχείο που συντηρεί το βασικό επιχείρημα των τραπεζών περί «στρατηγικών κακοπληρωτών»), ενώ περίπου 10% των πλειστηριασμών ματαιώθηκαν.
- Επιπλέον καινούργιο στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι περίπου το 15% των εκπλειστηριαζόμενων ακινήτων τελικά καταλήγει στα χέρια των ίδιων των τραπεζών, οι οποίες τα αγοράζουν για να μην πωληθούν σε ευτελιστική τιμή, για να μη γράψουν ζημιές οι ισολογισμοί και για να αξιοποιηθούν αργότερα.
Πωλήσεις δανείων
Η επόμενη κίνηση των τραπεζών θα είναι η πώληση μεγάλων πακέτων κόκκινων δανείων μαζί με τις εξασφαλίσεις τους. Με πρόσφατη έκθεσή της η Goldman Sachs επισημαίνει ότι οι πωλήσεις πακέτων δανείων αποτελούν μονόδρομο για το σύνολο των τραπεζών.
Στο επίπεδο αυτό η επίτευξη των στόχων που έχει θέσει ο SSM είναι πιο δύσκολη. Aπό τα τέλη του 2017 έως και σήμερα έχουν πωληθεί τρία πακέτα συνολικού ύψους 8,7 δισ. ευρώ. Μέσα και από τις προγραμματισμένες πωλήσεις δανείων οι τέσσερις συστημικές τράπεζες αναμένεται να υπερκαλύψουν τον στόχο για τη μείωση των κόκκινων δανείων μέσω πωλήσεων, που με βάση τη δέσμευση που έχουν αναλάβει έναντι του SSM διαμορφώνεται στα 11,5 δισ. ευρώ έως και τα τέλη του 2019.
Η Τράπεζα Πειραιώς ολοκλήρωσε πρόσφατα την πρώτη πώληση ενυπόθηκων εξασφαλίσεων. Πληροφορίες από τη διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς αναφέρουν ότι την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθεί η υπογραφή συμφωνίας για την πώληση μη εξυπηρετούμενων καταναλωτικών δανείων, χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις, ύψους 400 εκατ. ευρώ.
Το σχέδιο έχει πάρει την ονομασία «Άρκτος», αφορά ένα σύνολο περίπου 220.000 μη εξυπηρετούμενων δανείων μέσω πιστωτικών καρτών και καταναλωτικών δανείων με μία λογιστική αξία 400 εκατ. ευρώ στα βιβλία της τράπεζας. Σχεδόν τα μισά από τα δάνεια αυτά κυμαίνονται από 1.000-5.000 ευρώ.
Ήδη ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει 3 υποψήφιοι αγοραστές, η APS Holdings, η Intrum και η EOS. Τα δάνεια αυτά πωλούνται σε ιδιαίτερα χαμηλή τιμή που δεν ξεπερνά το 5% της αξίας κάθε δανείου, αλλά για την τράπεζα κάθε ευρώ θεωρείται κέρδος, αφού αυτά τα δάνεια έχουν περάσει στις προβλέψεις του Ισολογισμού. Τον περασμένο μήνα, η Πειραιώς συνήψε μία αντίστοιχη συμφωνία για την πώληση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων, με εμπράγματες εξασφαλίσεις, ύψους 1,45 δισ. ευρώ στη Bain Capital.
Η διοίκηση της Eurobank έχει δρομολογήσει ήδη την πώληση του δεύτερου μεγάλου πακέτου κόκκινων δανείων, το έχει ονομάσει Zenith, μετά το Eclipse.
Το νέο πακέτο περιλαμβάνει 180.000 δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ. Πρόκειται για οφειλές από ανοιχτά ή τοκοχρεολυτικά καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες, τα οποία έχουν μέσο χρόνο καθυστέρησης πάνω από οκτώ χρόνια.
Δεύτερο πακέτο μικρών επιχειρηματικών δανείων με εξασφαλίσεις, 800 εκατ. ευρώ ετοιμάζει προς πώληση η Alpha Bank και το έχει ονομάσει Jupiter, ενώ παράλληλα «τρέχει» κι ένα πακέτο καταναλωτικών δανείων, χωρίς εξασφαλίσεις, ύψους 1,5 δισ. ευρώ.
Η διοίκηση της Εθνικής έχει προαναγγείλει την πώληση άλλων δύο πακέτων μη εξυπηρετούμενων δανείων εντός του 2018. Το πρώτο αφορά επιχειρηματικά δάνεια με εξασφαλίσεις ρευστοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη και το δεύτερο δάνεια μικρών και μεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων…