Αύξηση 7,6% σημείωσε ο γενικός δείκτης τιμών κατηγοριών έργων κατασκευής νέων κτηρίων κατοικιών το γ’ τρίμηνο εφέτος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του γ’ τριμήνου 2021, έναντι αύξησης 2,8% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων δεικτών το 2021 με το 2020. Ενώ, παρουσίασε αύξηση 1,9% το γ’ τρίμηνο 2022 σε σύγκριση με τον δείκτη του β’ τριμήνου 2022, έναντι αύξησης 1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών το 2021.

Παράλληλα, ο γενικός δείκτης τιμών κόστους κατασκευής νέων κτηρίων κατοικιών παρουσίασε αύξηση 9,6% το γ’ τρίμηνο 2022 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του γ’ τριμήνου 2021, έναντι αύξησης 3,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών το 2021 με το 2020. Ειδικότερα, η ετήσια αυτή αύξηση οφείλεται στην αύξηση του δείκτη τιμών υλικών κατά 12,2%, καθώς και στην αύξηση του δείκτη τιμών αμοιβής εργασίας κατά 5,2%.

Ο γενικός δείκτης παρουσίασε αύξηση 2% το γ’ τρίμηνο 2022 σε σύγκριση με τον δείκτη του β’ τριμήνου 2022, έναντι αύξησης 1,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών το 2021. Ειδικότερα, η τριμηνιαία αυτή αύξηση οφείλεται στην αύξηση του δείκτη τιμών υλικών κατά 2,3% και στην αύξηση του δείκτη τιμών αμοιβής εργασίας κατά 1,4%.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο δείκτης τιμών κατηγοριών έργων κατασκευής νέων κτηρίων κατοικιών παρουσιάζει τη μεταβολή των τιμών που καταβάλλονται στους κατασκευαστές- εργολήπτες των διαφόρων επιμέρους τμημάτων κατασκευής νέων κτηρίων κατοικιών κατά την ανάθεση κατασκευής των έργων.

Ο δείκτης συνολικού κόστους κατασκευής νέων κτηρίων κατοικιών παρουσιάζει την εξέλιξη του κόστους στο οποίο υποβάλλεται ο κατασκευαστής μιας τυποποιημένης κατασκευής (πολυκατοικίας) και υπολογίζεται βάσει των τιμών των υλικών και της αμοιβής εργασίας που καταβάλλει. Έτσι, ο δείκτης αυτός καταρτίζεται βάσει δύο επιμέρους δεικτών τιμών: α) του μηνιαίου δείκτη τιμών ή κόστους υλικών κατασκευής νέων κτηρίων κατοικιών που παρουσιάζει τη μεταβολή των τιμών των οικοδομικών υλικών και β) του τριμηνιαίου δείκτη τιμών αμοιβής ή κόστους εργασίας στην κατασκευή νέων κτηρίων κατοικιών, ο οποίος παρακολουθεί την εξέλιξη των αμοιβών για τις επιμέρους εργασίες που εκτελούνται για την ανέγερση μιας νέας οικοδομής κτηρίου κατοικιών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here