Στο πλαίσιο της δεύτερης μέρας του 23ου συνεδρίου Prodexpo, πραγματοποιήθηκε συζήτηση μεταξύ των Andreea Moraru, Regional Head, Director Greece & Cyprus, EBRD, Michael Jones, Senior Partner, Deputy Head of Studio, Foster + Partners και Παναγιώτη Καπετανάκου, CEO, NOVAL Property για θέματα πράσινων κτιρίων, βιωσιμότητας και επανάχρησης.

Moraru: Είναι πολύ σημαντικό να στηρίξουμε τη μετατροπή των χωρών που δραστηριοποιούμαστε προς την πράσινη μετάβαση

Πρώτη τον λόγο πήρε η κυρία Moraru, αναφερόμενη στη χρηματοδότηση τέτοιων έργων. Συγκεκριμένα είπε «Είμαστε μια αναπτυξιακή τράπεζα που δεσμεύεται να έχει όλα της τα έργα ευθυγραμμισμένα  με τη συμφωνία του Παρισίου. Είναι πολύ σημαντικό να στηρίξουμε τη μετατροπή των χωρών που δραστηριοποιούμαστε προς την πράσινη μετάβαση.

Δεν παρέχουμε μόνο χρηματοδοτηση αλλά παρέχουμε και την εμπειρία μας σε όσους το χρειάζονται. Εκτός από τις πράσινες οικοδομές και πράσινη χρηματοδότηση στηρίζουμε και τα πράσινα προϊόντα. Το 80% των επενδύσεων μας στην Ελλάδα είναι πράσινες». Ολοκληρώνοντας την τοποθέτηση της ανέφερε: «Ελπίζουμε ότι μπορούμε να αξιοποιήσουμε το  RRF για πράσινα κτίρια».

Καπετανάκος: Η αποτίμηση θα γίνει πιο αυστηρή όσον αφορά τη βιωσιμότητα των κτιρίων»

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο κύριος Καπετανάκος, λέγοντας ότι: «Τα πράσινα έργα είναι στον πυρήνα της στρατηγικής μας εδώ και πολλά χρόνια. Κάθε κτίριο κάθε έργο αποτελεί μια ευκαιρία για βιώσιμη αλλαγή. Η βιωσιμοτητα είναι ένα τρένο που πρέπει να μπούμε πάνω».

«Το 25% του χαρτοφυλακίου μας αποτελούν πράσινα και βιώσιμα κτίρια. Και με το πρόγραμμα επενδύσεων 350 εκατ τα επόμενα χρόνια αυτό το ποσοστό θα αυξηθεί αρκετά. Για να κάνουμε πράσινα έργα και πράσινα κτίρια χρειάζεται παρεμφερή χρηματοδότηση».

Ο Παναγιώτης Καπετανάκος, αναφέρθηκε και στα κριτήρια με τα οποία πλέον οι χρήστες αναζητούν κτίρια. «Οι πολυεθνικές ξεκίνησαν τα τελευταία χρόνια να αναζητούν πράσινα κτίρια. Θελουν τα κτίρια να αντανακλούν τις δικές τους αξίες όπως επίσης και να μειωθούν οι εκπομπές άνθρακα. Θέλουν οι άνθρωποι τους να βρίσκονται σε κτίρια, όπως είπαμε καλά αεριζόμενα και ανοικτά. Ο κόσμος θέλει να έχει μια θετική σχέση με το χώρο εργασίας του. Τα πράσινα κτίρια είναι ανθεκτικά κτίρια. Τα πρασινα κτιρια προσφέρουν τεχνολογικές λύσεις στους χρήστες τους».

Ακόμα αναφέρθηκε και στο θέμα της επανάχρησης των κτιρίων λέγοντας, «Πιστευουμε στην επανάχρηση των υφιστάμενων κτιρίων. Στην Αθήνα συγκεκριμένα, πρέπει να κάνουμε επανάχρηση με τη χρήση κατάλληλων αρχών. Πρέπει να βοηθήσει και το κράτος σε αυτό με τις κατάλληλες διατάξεις, με θέματα σχεδιασμού και πολιτικής. Επίσης να δοθούν οικονομικά κίνητρα, ιδίως αν κάποιος μικρός ιδιοκτήτης πρέπει να προχωρήσει σε επανάχρηση του κτιρίου».

Ολοκλήρωσε λέγοντας «Η βιωσιμότητα δεν αφορά μόνο την εκπομπή άνθρακα αλλά και την αισθητική των κτιρίων.Η αποτίμηση θα γίνει πιο αυστηρή όσον αφορά τη βιωσιμότητα των κτιρίων».

Jones:  Η μετατροπή των κτιρίων είναι η λύση

Από τη δική του πλευρά ο κύριος Michael Jones, μίλησε για την επανάχρηση των κτιρίων και για τις αισθητικές και πρακτικές αλλαγές που αναζητούν οι χρήστες .

Συγκεκριμένα ανέφερε «Έχει ενδιαφέρον η βιωσιμότητα των κτιρίων. Ένα καλό κτίριο, αισθητικά, καλά αεριζόμενο, με φως βοηθάει, την ψυχολογία των εργαζόμενων. Είναι πράγματα που επανεξεταστηκαν μετά την πανδημία. Η ποσότητα του αέρα, η καθαρότητα του  αέρα, ανοιγομενα παράθυρα, έχουν αξιολογηθεί. Δεν  έχουμε απλώς ένα κλιματιστικό να ανακυκλωνει τον αερα».

«Αν θέλεις να φτιάξεις ένα κτίριο του μέλλοντος πρέπει να έχει πράσινα κριτήρια και κατάλληλες συνθήκες». Επίσης αναφέρθηκε και στην διάρκεια ζωής ενός κτιρίου , «Οι πελάτες μας θέλουν να ξέρουν σε ποιο χρονικό σημείο το κτίριο θα πάψει να ευθυγραμμίζεται με τις κατευθύνσεις της συμφωνίας των Παρισίων. Έχει σημασία να ξέρουμε πότε θα καταστεί ξεπερασμένο ένα κτίριο, όχι μόνο από θέμα ηλικίας.»

«Δεν μπορούμε να κάνουμε ένα κτίριο έτοιμο για το μέλλον. Ωστόσο μπορούμε να προετοιμαστούμε βλέποντας τις συνθήκες. Για παράδειγμα δεν μπορούμε τώρα να φτιάξουμε έναν χώρο στάθμευσης χωρίς τη δυνατότητα μετατροπής αυτού του χώρου σε κάτι άλλο στο μέλλον, διοτι ίσως τότε να μην χρησιμοποιουμε τόσο πολύ τα ΙΧ μας. Αυτό ισχύει και για τα κτίρια, η μετατροπή είναι λύση που πρέπει να εξετάζουμε».

«Στην Αθήνα τα κτίρια έχουν καλό σκελετό, έχουν καλή θερμική μάζα. Ειναι καλα σχεδιασμένα για την αλλαγή χρήσης. Δεν είναι καλά μονωμένα αλλά αυτό μπορεί να διορθωθεί. Η τεχνολογία καθιστά εφικτά πολλά πράγματα που κάποτε ήταν απλά μακρινοί στόχοι».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ