Πλήρη ανάκαμψη βλέπουν στα ΕΛΠΕ να καταγράφεται κατά το τρίτο τρίμηνο σε ζήτηση προϊόντων και προϊόντα διύλισης μετά το άνοιγμα της οικονομίας κατά το δεύτερο τρίμηνο και ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ κ. Ανδρέας Σιάμισιης διατηρεί την αισιοδοξία του.

Όπως είπε ο κ. Σιάμισιης κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων η πορεία τους επόμενους μήνες «συναρτάται άμεσα, με τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, που επηρεάζουν το μακροοικονομικό περιβάλλον και τη ζήτηση καυσίμων».

Ειδικότερα, όπως σημείωσε στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη της εταιρείας, με βάση την πορεία της ζήτησης, το τρίτο τρίμηνο του 2021 αναμένεται σημαντικά ισχυρότερο και αναμένεται να φέρει την πλήρη ανάκαμψη σε ζήτηση και περιθώρια κέρδους.

Για τα αποτελέσματα του δευτέρου τριμήνου και εξαμήνου ο κ. Σιάμισιης, ανέφερε ότι το περιβάλλον της αγοράς γενικά ήταν βελτιωμένο σε σχέση με πέρυσι που ήταν μια από τις χειρότερες περιόδους για τον κλάδο ιστορικά.

Παρά το συνεχιζόμενο αρνητικό περιβάλλον, η βελτίωση προήλθε κυρίως από τον κλάδο των πετροχημικών αλλά και από τον κλάδο της εμπορίας όπου υπήρξε βελτίωση τόσο στα μερίδια αγοράς όσο και στην κερδοφορία.

Στον κλάδο της διύλισης κατά το δεύτερο τρίμηνο καταγράφηκε αύξηση κατά 11% στους όγκους των πωλήσεων στα 4,055 εκατ. μετρικούς τόνους (από 3,664 εκατ. μ.τ.) με τις εξαγωγές να καταγράφουν αύξηση της τάξης του 20% στους 2,724 εκατ. μετρικούς τόνους.

Στα πετροχημικά η κερδοφορία κινήθηκε σε επίπεδα ρεκόρ με τα προσαρμοσμένα EBITDA να φτάνουν τα 45 εκατ. ευρώ (από 16 εκατ. ευρώ πέρυσι) ενώ καταγράφηκε πλήρης διαθεσιμότητα των μονάδων σε Ασπρόπυργο και Θεσσαλονίκη. Τα περιθώρια στην αγορά παραμένουν σε καλά επίπεδα, έχουν ωστόσο υποχωρήσει σε σχέση με το β τρίμηνο.

Στην εγχώρια εμπορία οι πωλήσεις σε όγκο αυξήθηκαν κατά 9% στο β τρίμηνο, κυρίως εξαιτίας της αύξησης στη βενζίνη (23%) και στο ντίζελ κίνησης (16%) αν και ακόμη τα μεγέθη υπολείπονται του 2019.

Στη διεθνή εμπορία καταγράφηκε ανάκαμψη σε όλες τις αγορές της Ευρώπης αλλά και αύξηση της προσαρμοσμένης κερδοφορίας EBITDA από τα 120 στα 222 εκατ. ευρώ.

Στις ΑΠΕ, ο στόχος των ΕΛΠΕ είναι να έχει εγκατεστημένη ισχύ ΑΠΕ στα 2 GW το 2030. Το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας περιλαμβάνει εκτός από το φωτοβολταϊκό της Κοζάνη που κατασκευάζεται, επιπλέον 1,3 GW σε διάφορα στάδια ανάπτυξης και 500 MW σε προχωρημένη αδειοδότηση.

Τέλος στον ηλεκτρισμό και το φυσικό αέριο σημειώθηκαν καλές επιδόσεις. Η Elpedison είχε ένα καλό τρίμηνο με την αύξηση της Οριακής Τιμής του Συστήματος διπλασιάζοντας τα λειτουργικά κέρδη EBITDA από τα 11 στα 21 εκατ. ευρώ.

Καλή επίδοση είχε και η ΔΕΠΑ η οποία εμφάνισε λειτουργικά κέρδη EBITDA στα 24 εκατ ευρώ (από 1 εκατ. ευρώ πέρυσι) αξιοποιώντας την σχετική ελκυστικότητα του αερίου των αγωγών έναντι του LNG φέτος.

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ