Πλειοδότης στο διπλό διαγωνισμό για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, σύμφωνα με πληροφορίες, αναδείχθηκε ο εφοπλιστής κ. Γιώργος Προκοπίου, του οποίου η προσφορά ήταν υψηλότερη από την αντίστοιχη της εταιρείας Pyletech, συμφερόντων του εφοπλιστή Θεόφιλου Πριόβολου.

Υπενθυμίζουμε ότι από την πρώτη στιγμή σοβαρό ενδιαφέρον είχε εκδηλώσει η Pyletech Shipyards συμφερόντων ομίλου North Star του Θεόφιλου Πριόβολου που και στον προηγούμενο διαγωνισμό είχε καταθέσει τη μοναδική έγκυρη προσφορά με δυναμικό το «παρών», περιγράφοντας κιόλας το πλάνο για την «επόμενη μέρα».
Η Pyletech Technologies είχε δηλώσει ότι θέλει να επενδύσει 700 εκατ. ευρώ στα ναυπηγεία και να δημιουργήσει περισσότερες από 1.600 άμεσες και 6.000 έμμεσες θέσεις εργασίας.
Σύμφωνα με την Ειδική Διαχείριση των Ναυπηγείων (ΕΝΑΕ), μετά το πέρας της όλης διαδικασίας θα ισχύσουν τα ακόλουθα:
  • Έχει πλήρως προετοιμάσει και εξασφαλίσει την επόμενη μέρα της λειτουργίας του ναυπηγείου ως οφείλει με βάση τα καθήκοντα του ειδικού διαχειριστή και προς όφελος της εθνικής οικονομίας.
  • Επικαιροποίησε την άδεια λειτουργίας του, με αποτύπωση της σύγχρονης μορφής των εγκαταστάσεων του ναυπηγείου μετά τους διαδοχικούς διαγωνισμούς και λοιπές ανακατατάξεις που έλαβαν χώρα τα προηγούμενα έτη στο ναυπηγείο.
  • Διατήρησε σε ισχύ την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, η οποία διαρκεί για τουλάχιστον άλλα τρία έτη.
  • Όλη η οικοπεδική έκταση είναι ενιαία και ιδιόκτητη, όπως και οι εγκαταστάσεις. Δεν υπάρχουν παραχωρήσεις, πέραν  της παραχώρησης χρήσης του αιγιαλού και του έμπροσθεν θαλάσσιου χώρου, ο οποίος είναι ιδιοκτησία της Πολιτείας και γι’ αυτό υπάρχει σχετική, νομοθετικά κατοχυρωμένη, μακροχρόνια μίσθωση.
  • Αξιοποιείται πλήρως η υπάρχουσα υποδομή του ναυπηγείου στο σύνολο της επισκευής και συντήρησης των υποβρυχίων και των πλοίων επιφανείας του Πολεμικού μας Ναυτικού.
  • Έχουν ήδη εγκριθεί οι μελέτες πυρασφάλειας και πυροπροστασίας, από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ώστε το σχετικό πιστοποιητικό να μπορεί να εκδοθεί, με βάση τις ληφθείσες εγκρίσεις, αμέσως μετά τη μεταβίβαση του ναυπηγείου, προς διευκόλυνση των υποψήφιων επενδυτών.
  • Ολοκληρώθηκε η τακτοποίηση όλων των αυθαιρέτων, με μόνη την υποχρέωση του επενδυτή να καταβάλει το αναλογούν ποσό τακτοποίησης, όπως προβλέπει σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Ποιος είναι ο Γιώργος Προκοπίου

Ο κ. Προκοπίου είναι ιδρυτής των εταιρειών Dynacom Tankers, Sea Traders και Dynagas. Αγόρασε το πρώτο του πλοίο το 1971, ένα δεξαμενόπλοιο με τίτλο Πενσυλβάνια. Ίδρυσε τις εταιρείες Dynacom Tankers, Sea Traders και Dynagas. Τον Ιούνιο του 2014, η Dynacom Tankers είχε 54 πλοία, η Sea Traders είχε 29 πλοία και η Dynagas είχε 10 πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων νέων κτιρίων.
Τον Μάρτιο του 2015 η περιουσία του έφτανε τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια και οι εταιρείες του κατείχαν 89 πλοία σύμφωνα με το Bloomberg. Το 2016, η λίστα του Lloyds τον ονόμασε 12ο στον κατάλογο των 100 ατόμων με την περισσότερη επιρροή στην βιομηχανία της ναυτιλίας, ενώ ο κ. Προκοπίου συμπεριλήφθη στον κατάλογο για αρκετά χρόνια. Το 2019 ήταν δεύτερος σε επιρροή Έλληνας πλοιοκτήτης, σύμφωνα με τη λίστα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here