Αναστάτωση προκαλούν οι ελλείψεις προσωπικού και η αυξημένη τουριστική κίνηση στις αεροπορικές, εκ των οποίων κάποιες αδυνατούν να ανταποκριθούν στον μεγάλο φόρτο εργασίας που έχει προκύψει.

Η Brussels Airlines αποφάσεισε να ακυρώσει εκατοντάδες πτήσεις της, η SAS βρίσκεται αντιμέτωπη με απεργίες, μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για τους μισθούς, ενώ η easyjet αποχαιρέτισε τον γενικό διευθυντή της Peter Bellew.

Ακύρωση πτήσεων από τη Brussels Airlines

Η βελγική θυγατρική της Lufthansa, η Brussels Airlines, ακυρώνει σχεδόν 700 πτήσεις της στη διάρκεια της θερινής περιόδου, περίπου το 6% των προγραμματισμένων, ώστε να μειωθεί ο φόρτος εργασίας και να αποφευχθούν απεργίες, ανακοίνωσε σήμερα η αεροπορική εταιρεία.

«Σήμερα ανταποκρινόμαστε στα αιτήματα των συνδικάτων και ελπίζουμε ότι αυτό μπορεί να αποκλείσει περαιτέρω κινητοποιήσεις (το φετινό καλοκαίρι)», αναφέρεται σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έστειλε η εκπρόσωπος της Brussels Airlines Μάαικε Άντρις. «Για μακροπρόθεσμες λύσεις, θα οργανώσουμε μια συνάντηση με τα συνδικάτα στις 23 Αυγούστου».

Οι ακυρώσεις θα οδηγήσουν σε απώλεια εσόδων ύψους 10,2 εκατομμυρίων ευρώ, πρόσθεσε η αεροπορική εταιρεία.

Οι πιλότοι και τα πληρώματα καμπίνας της Brussels Airlines πραγματοποίησαν τον περασμένο μήνα τριήμερη απεργία, αφου διαμαρτυρήθηκαν ότι ο φόρτος εργασίας ήταν υπερβολικά υψηλός και ότι η εταιρεία γνώριζε την κατάσταση για περίπου ένα χρόνο και δεν έκανε τίποτε για να τη διορθώσει.

Λουκέτο προ των πυλών για τη SAS;

Το κύριο συνδικάτο των πιλότων της αεροπορικής εταιρείας SAS, η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα, αποφάσισε να πραγματοποιήσει την απειλή του για απεργία μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για τους μισθούς, ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής της σκανδιναβικής αεροπορικής εταιρείας.

Σύμφωνα με τη διεύθυνση της εταιρείας, η κινητοποίηση θα μεταφρασθεί στην ακύρωση του 50% των πτήσεών της, με αποτέλεσμα να επηρεάζονται 30.000 επιβάτες κάθε ημέρα, αναφέρει η SAS σε ανακοίνωσή της.

«Οι πιλότοι αποφάσισαν να απεργήσουν», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής της SAS Άνκο φαν ντερ Βερφ στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων καταγγέλλοντας μια «κουλτούρα της απεργίας» τη στιγμή που η εταιρεία «αναζητεί επενδυτές» για να αντιμετωπίσει τα οικονομικά προβλήματά της.

«Πώς διάβολε μια απεργία στη διάρκεια της εβδομάδας, που είναι η πιο φορτωμένη εδώ και δυόμισι χρόνια, θα μας βοηθήσει να βρούμε και να προσελκύσουμε επενδυτές;», είπε ο ολολανδός επικεφαλής της SAS επικρίνοντας «την έκτη απεργία μέσα σε δώδεκα χρόνια».

Περισσότεροι από 900 πιλότοι με έδρα στη Σουηδία, τη Νορβηγία και τη Δανία είχαν καταθέσει στις 9 Ιουνίου προειδοποίηση για απεργία επ’ αόριστον καταγγέλλοντας τις μισθολογικές θυσίες που απαιτήθηκαν από τη διεύθυνση και ήταν, σύμφωνα με τους ίδιους, της τάξης του 30% επί των εισοδημάτων τους.

Η απειλή ήταν αρχικά να αρχίσει η απεργία στις 29 Ιουνίου. Όμως οι διαπραγματεύσεις παρατάθηκαν δύο φορές μέχρι και σήμερα με την ελπίδα επίτευξης μιας συμφωνίας.

Μετά την ανακοίνωση αυτή, η τιμή της μετοχής της SAS, που βρισκόταν ήδη σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, σημείωσε πτώση πάνω από 8% στο Χρηματιστήριο της Στοκχόλμης, πέφτοντας σε μόλις 0,60 της κορώνας, με παράγοντες της αγοράς να κάνουν λόγο ακόμη και για απειλή λουκέτου στην εταιρεία.

Παραίτηση – βόμβα στην easyjet

Tην παραίτησή του υπέβαλε ο μέχρι πρότινος γενικός διευθυντής της easyjet Peter Bellew, προκειμένου “να ακολουθήσει άλλες επιχειρηματικές ευκαιρίες και στο μεταξύ δεσμεύεται να εξασφαλίσει μια ομαλή μετάβαση”. Αν και οι βαθύτεροι λόγοι παραίτησής του δεν έχουν γνωστοποιηθεί, είναι ευρέως γνωστό πως η βρετανική low cost εταιρεία αερομεταφορών αντιμετωπίζει, όπως και πολλές άλλες, την αυξανόμενη ζήτηση για ταξίδια εν μέσω ελλείψεων προσωπικού και δυσκολιών απόκτησης άδειας ασφαλείας για τους νέους υπαλλήλους.

Διαβάστε επίσης:

Χάος στα αεροδρόμια της Ευρώπης, αλλά όχι στην Ελλάδα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here