Στο 7,1% θα φθάσει φέτος η ανάπτυξη στην Ελλάδα σύμφωνα με την ΕΕ που προβλέπει ότι η χώρα θα επιτύχει τον τρίτο καλύτερο ρυθμό μεγέθυνσης της οικονομίας στην Ευρωζώνη. Οι προβλέψεις της ΕΕ είναι εντυπωσιακές, γιατί αυτοί οι υψηλοί ρυθμοί είναι πραγματική ανάπτυξη και δεν έχουν επιτευχθεί λόγω μεγάλου πληθωρισμού, καθώς η Ελλάδα φέτος έχει τις μικρότερες πληθωριστικές πιέσεις στην Ευρωζώνη και προβλέπεται να παραμείνει χαμηλά στη σχετική ανεπιθύμητη λίστα και το 2022.

Στις φθινοπωρινές εκτιμήσεις της ΕΕ η Ελλάδα παραμένει χαμηλά σε άλλον τομέα, καθώς η επιτυγχάνεται μεν μείωση της ανεργίας, αλλά όχι με επαρκή ρυθμό με αποτέλεσμα να είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη.

Στο δημοσιονομικό πεδίο προβλέπει σημαντική αποκλιμάκωση των ελλειμμάτων αλλά με αργό ρυθμό και επισημαίνει και το μεγάλο χρέος. Τέλος προβλέπει την επιστροφή σε πρωτογενή πλεονάσματα από το 2022.

Η ΕΕ εκτιμά, πως η ανάπτυξη στηρίχθηκε στην εσωτερική ζήτηση και στην καλύτερη από την αρχικά αναμενόμενη τουριστική περίοδο. Εκτιμά πως τα μέτρα στήριξης που ελήφθησαν μαζί με το σχέδιο ανάκαμψης θα ενισχύσουν την οικονομία.

Το πρωτογενές έλλειμμα αναμένεται φέτος στο 7,3% του ΑΕΠ (πιο υψηλό από πριν), αλλά υπολογίζεται πως το 2022 θα συρρικνωθεί στο 1,4% του ΑΕΠ (μία από τις καλύτερες επιδόσεις πανευρωπαϊκά με μέσο όρο στο 2,7% στην ευρωζώνη).

Για το 2023 εκτιμά ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να επιστρέψει σε πλεονάσματα της τάξης του 1,3% και αν αυτό επιβεβαιωθεί θα είναι επίδοση ρεκόρ στην Ευρωζώνη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here