Γράφει η «ξενοδόχος»

Στον «αέρα» θεωρούν οι ξενοδόχοι ότι βρίσκεται και η επόμενη τουριστική σεζόν, για την οποία σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων δεν μπορεί να γίνει καμία πρόβλεψη.

Ο κ. Γρηγόρης Τάσιος εκτιμά ότι η ανάκαμψη θα αρχίσει να φαίνεται από το 2022 και έπειτα, λόγω της μεγάλης αβεβαιότητας που έχει δημιουργήσει η εξέλιξη της πανδημίας σε όλη την Ευρώπη – η οποία είναι η κύρια αγορά για τη χώρα μας – και των οικονομικών επιπτώσεών της σε όλους τους κλάδους που συμπράττουν για να υπάρχει τουρισμός (αεροπορικές εταιρείες, tour operators κ.λπ.).

  • Επιπρόσθετα, στην μείωση της ζήτησης θα συμβάλει και η διαφαινόμενη μείωση της αγοραστικής δύναμης των τουριστών από τις επιπτώσεις των μέτρων λόγω σημαντικής απώλειας εισοδημάτων.
  • Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα, η ΠΟΞ, σε επιστολή της προς τον κ. Παπαθανάση, αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης κι Επενδύσεων, πέραν των υπολοίπων μέτρων που θα ληφθούν στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης της ελληνικής οικονομίας, ζητεί να υπάρξει και διεύρυνση των παρεχόμενων κινήτρων προς τα επενδυτικά σχέδια που θα έχουν την δυνατότητα ένταξης στις διατάξεις του Αναπτυξιακού Νόμου.

Σε αυτά τα πλαίσια προτείνονται τα ακόλουθα μέτρα για την στήριξη του δοκιμαζόμενου ξενοδοχειακού κλάδου.

  • -Προτείνεται η παροχή της δυνατότητας τροποποίησης του κινήτρου σε ήδη ενταγμένα επενδυτικά σχέδια στον Ν.4399/2016 (πχ από φοροαπαλλαγή σε επιχορήγηση ή και ενίσχυση προσωπικού) καθώς λόγω της κρίσης δεν αναμένεται κερδοφορία για την πλειονότητα των επιχειρήσεων την ερχόμενη τριετία. Παράλληλα προτείνεται η χορήγηση της δυνατότητας επιχορήγησης και υφιστάμενου προσωπικού και όχι μόνο δημιουργούμενης απασχόλησης με στόχο την ανάσχεση της ανεργίας ειδικά στον ξενοδοχειακό κλάδο.
  • -Προτείνεται η ένταξη του ξενοδοχειακού κλάδου στο Άρθρο 12 του Αναπτυξιακού Νόμου καθότι τα επόμενα έτη δεν αναμένεται κερδοφορία από τη λειτουργία των ξενοδοχείων και κατά συνέπεια η λήψη φοροαπαλλαγής δεν αποτελεί κίνητρο για τους ξενοδόχους ώστε να προχωρήσουν σε νέες επενδύσεις.
  • -Προτείνεται η αύξηση του ορίου ενίσχυσης του Αναπτυξιακού Νόμου 4399/16 ανά επενδυτικό σχέδιο στα 10 εκατ ευρώ στο καθεστώς των μικρών επιχειρήσεων στα πρότυπα του καθεστώτος της Γενικής Επιχειρηματικότητας
  • -Σημαντικό κίνητρο για νέες επενδύσεις θα ήταν να τροποποιηθεί ο Αναπτυξιακός Νόμος 4399/2016, ώστε το ποσοστό της επιδότησης να χορηγείται στο σύνολο του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων και όχι στο 70% αυτού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ