Υπέρ της σταδιακής μείωσης της ονομαστικής αξίας του ελληνικού χρέους τάσσεται ομάδα διακεκριμένων οικονομολόγων που συνδέει την πρότασή της με με τη δημοσιονομική πειθαρχία στην Ελλάδα, έτσι ώστε μέχρι το 2037 το χρέος να καταστεί βιώσιμο, σύμφωνα με άρθρο της Neue Zürcher Zeitung. Τα εμπόδια που πρέπει να ξεπεράσει η Ελλάδα για να ξαναβγεί στις χρηματαγορές προβάλλει η Handelsblatt.
Ομάδα διακεκριμένων οικονομολόγων τάσσεται υπέρ μια σταδιακής μείωσης της ονομαστικής αξίας του ελληνικού χρέους.
Οι οικονομολόγοι συνδέουν την πρότασή τους με τη δημοσιονομική πειθαρχία στην Ελλάδα, έτσι ώστε μέχρι το 2037 το χρέος να καταστεί βιώσιμο, γράφει η Neue Zürcher Zeitung σε άρθρο με τίτλο «Αναγκαίο το κούρεμα».
Η ελβετική εφημερίδα σημειώνει: «Οι ειδικοί, ανάμεσα στους οποίους ο Ρίτσαρντ Πόρτες, η Μπεατρίς Βέντερ ντι Μάουρο, ο Τσαρλς Βίπλος και ο Μπάρι Άιχενσταϊν, σημειώνουν σε δύο εκθέσεις για το Κέντρο Οικονομικών και Πολιτικών Ερευνών (CEPR) και το Ινστιτούτο Διεθνούς Οικονομίας Πίτερσον (PIIE) ότι κανένα άλλο μέτρο δεν είναι σε θέση να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους όπως ένα κούρεμα».
«Οι αναλύσεις τους δείχνουν ότι ακόμα και αν εφαρμοστούν ελαφρύνσεις και γίνουν πραγματικότητα οι φιλόδοξες υποθέσεις σχετικά με την ανάπτυξη, τον πληθωρισμό και την δημοσιονομική πολιτική, τότε στην καλύτερη περίπτωση να υπάρξει παρόμοιο αποτέλεσμα με το κούρεμα.
Οι έρευνες των οικονομολόγων δείχνουν επίσης ότι δεν αποδίδει ούτε η συνέχιση χρηματοδότησης από τον ΕΜΣ, αλλά ούτε και η αναδιάρθρωση πιστώσεων του EFSF ή των διακρατικών υποχρεώσεων GLF. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι με αυτό τον τρόπο δεν διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του χρέους, το οποίο θα επιβαρύνει πολλές από τις επόμενες γενιές.
Κατά συνέπεια οι οικονομολόγοι καταλήγουν ότι μόνο ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους, υπό προϋποθέσεις, είναι σε θέση να τερματίσει την κρίση», γράφει η NZZ.
«Τα εμπόδια που πρέπει να ξεπεράσει η Ελλάδα για να επιστρέψει στις αγορές»