Τα 25 μέλη που απαρτίζουν την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκριναν ότι για τους 11 μήνες από τον Ιούνιο 2015 έως τον Μάιο 2016, όσοι συνταξιούχοι έχουν ήδη προσφύγει στα Διοικητικά Δικαστήρια θα πάρουν αναδρομικά.

Οι συνταξιούχοι που δεν έχουν προσφύγει ακόμα, δεν χάνουν το δικαίωμα διεκδίκησης και μπορούν να προσφύγουν στην Δικαιοσύνη. Η κυβέρνηση ωστόσο υποσχέθηκε ότι θα ρυθμίσει νομοθετικά και οριστικά το ζήτημα για όλους τους συνταξιούχους. 

Σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου οι συνταξιούχοι που ήδη έχουν προσφύγει διεκδικώντας αναδρομικά για τις περικοπές που έχουν υποστεί, για το παραπάνω χρονικό διάστημα δικαιώνονται αναδρομικά.

Αναφορικά με τις αξιώσεις μετά το 2016, όταν δηλαδή ψηφίστηκε ο «νόμος Κατρούγκαλου», το ΣτΕ έκρινε ότι δεν μπορεί κανείς να διεκδικήσει αναδρομικά.

Όμως για το χρονικό διάστημα από το 2013 ως και τον Ιούνιο του 2015, δηλαδή όταν εκδόθηκε η απόφαση της Ολομελείας του ΣτΕ, που αποφάσισε ότι είναι αντισυνταγματικές οι περικοπές μόνον μετά το 2012, με τις σημερινές αποφάσεις του δικαστηρίου, επαναλαμβάνει ό,τι είχε ήδη πεί το 2015.

  • Δηλαδή ότι αναδρομικά μπορούν να πάρουν μόνον οι συνταξιούχοι που είχαν προσφύγει τότε, μέχρι τον Ιούνιο του 2015.

Σε σχέση με τις αξιώσεις μετά το 2016 (όταν δηλαδή ψηφίστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου), το Δικαστήριο έκρινε ότι δεν μπορεί κανείς να διεκδικήσει αναδρομικά.

Πάντως, για τις διεκδικήσεις των συνταξιούχων ανακύπτει θέμα παραγραφής των αξιώσεων τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here