Ο υπουργός Ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων δήλωσε σήμερα ότι δεν βλέπει άμεσο κίνδυνο για το πετρέλαιο που μεταφέρεται από τη ζωτικής σημασίας δίοδο του Στενού του Χορμούζ, αφού το Ιράν επιτέθηκε σε βάσεις όπου βρίσκονται αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ.
Ιρανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι οι επιθέσεις με πυραύλους είναι απάντηση στη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί στη Βαγδάτη την Παρασκευή.
Η κατάσταση αυτή δεν είναι πόλεμος και αυτό που συμβαίνει τώρα δεν θα πρέπει να μεγαλοποιείται, δήλωσε ο Σουχάιλ αλ-Μαζρούι στο περιθώριο συνεδρίου στο Αμπού Ντάμπι, πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, χώρας παραγωγού του ΟΠΕΚ. «Δεν θα δούμε πόλεμο», πρόσθεσε. «Οπωσδήποτε είναι μια κλιμάκωση μεταξύ των ΗΠΑ, που είναι σύμμαχοι, και του Ιράν, που είναι γείτονας, και το τελευταίο πράγμα που θέλουμε είναι περισσότερη ένταση στη Μέση Ανατολή».
Ο Μαζρούι δήλωσε ότι ο ΟΠΕΚ θα απαντήσει στις όποιες πιθανές ελλείψεις πετρελαίου εάν χρειαστεί, στο πλαίσιο των «περιορισμών» του. Ωστόσο δεν βλέπει καμία ένδειξη για έλλειψη στην παροχή του αργού, με υγιή ζήτηση και τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου να διατηρούνται κοντά στο μέσο όρο της 5ετίας. «Δεν προβλέπουμε καμία έλλειψη στον εφοδιασμό εκτός κι αν υπάρξει καταστροφική κλιμάκωση, το οποίο δεν βλέπουμε», δήλωσε.
Οι τιμές πετρελαίου ήταν κατά 1% υψηλότερες σήμερα αλλά αρκετά χαμηλότερα από τα υψηλά επίπεδα που καταγράφηκαν στη φρενήρη έναρξη της διαπραγμάτευσης καθώς οι επιθέσεις με πυραύλους αύξησαν τις πιθανότητες μιας κλιμακούμενης σύγκρουσης και διατάραξης των ροών πετρελαίου.
Ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου Μπιζάν Ζανγκανέ δήλωσε σήμερα, σύμφωνα με το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων ISNA, ότι η Τεχεράνη επωφελείται από την άνοδο των τιμών του πετρελαίου. «Η τάση των τιμών του πετρελαίου είναι ανοδική και αυτό είναι προς όφελος του Ιράν (…) Οι Αμερικανοί θα πρέπει να σταματήσουν να ενοχλούν την περιοχή και να επιτρέψουν στους ανθρώπους της περιοχής να ζήσουν», δήλωσε ο Ζανγκανέ.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ Μοχάμεντ Μπαρκίντο δήλωσε σε συνέδριο στο Αμπού Ντάμπι ότι οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στο Ιράκ, που είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός στον ΟΠΕΚ, είναι ασφαλείς και ότι η παραγωγή συνεχίζεται. Παράλληλα εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι ηγέτες στη Μέση Ανατολή κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να αποκατασταθούν οι κανονικές συνθήκες.
Η περιοχή συνταράχθηκε πέρυσι από επιθέσεις σε πετρελαιοφόρα κοντά στο Στενό του Χορμούζ και την επίθεση στις ενεργειακές μονάδες της Σαουδικής Αραβίας, που αρχικά είχαν ως αποτέλεσμα να μειωθεί στο ήμισυ η παραγωγή αργού του βασιλείου. Η Ουάσινγκτον και το Ριάντ κατηγόρησαν τον κοινό τους εχθρό, το Ιράν, που είναι επίσης μέλος του ΟΠΕΚ, για αυτά τα χτυπήματα, κατηγορίες που η Τεχεράνη απέρριψε.