Στην εισαγωγική του ομιλία του με τίτλο “Investing with Inflation” ο κ. Δήμος Αρχοντίδης, Chief Country Officer, Head of Investment Banking, Greece & Cyprus, Deutsche Bank, αναφέρθηκε στις επιπτώσεις του πληθωρισμού στην οικονομία, σημειώνοντας ότι επηρεάζει αρνητικά την κατανάλωση, αλλά και την αξία του αποταμιευμένου πλούτου.
Ο κ. Γιώργος Σαραβέλος, Global Head of FX Research, Deutsche Bank, ανέφερε ότι έχουμε ένα σχετικά αισιόδοξο μήνυμα για αποκλιμάκωση του πληθωρισμού. Όπως ανέφερε, προβλέπεται ότι μέχρι το τέλος του επόμενου χρόνου ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί σε 2%-2,5% τόσο σε Ευρώπη όσο και σε ΗΠΑ. Ειδικά στις ΗΠΑ παρατηρείται η μεγαλύτερη πτώση. Σημαντικό ζήτημα αποτελεί η μεταβολή στις συνθήκες προσφοράς και ζήτησης, επηρεάζοντας τις προμήθειες και τς τιμές των commodities. «Θα περνάμε από περιόδους αυξημένου πληθωρισμού τις επόμενες δεκαετίες. Όταν υπάρχουν αυτές οι συνθήκες μπορούν να πέφτουν ταυτόχρονα οι τιμές μετοχών και ομολόγων», ανέφερε.
Στο Panel ΙV: «Αμοιβαία Κεφάλαια – Επενδύοντας σε περιβάλλον πληθωρισμού», ο κ. Κρις Αίσωπος, Πρόεδρος Δ.Σ., Ένωση Θεσμικών Επενδυτών – Διευθύνων Σύμβουλος, ALPHA TRUST, ανέφερε ότι δεν υπάρχουν στη χώρα μας ειδικά προϊόντα που να «ακυρώνουν» τις επιπτώσεις του πληθωρισμού, που να είναι ειδικά για πληθωριστικές συνθήκες. Υπάρχουν βέβαια πολλά προϊόντα που εστιάζουν στη μείωση των επιπτώσεων και να έχουν κάποια απόδοση σε σχέση με τον πληθωρισμό (όπως ομόλογα που λήγουν σε μικρό χρονικό διάστημα, μετοχικά αμοιβαία).
Ο κ. Παναγιώτης Αντωνόπουλος, Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Alpha Asset Management Α.Ε.Δ.Α.Κ. – Α΄ Αντιπρόεδρος Δ.Σ., Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, ανέφερε ότι στη χώρα μας το wealth effect δεν είναι αρνητικό, δεδομένων και των επενδύσεων στο real estate. Ο πληθωρισμός έχει δημιουργήσει προσδοκίες για υψηλότερες αποδόσεις, που επιτυγχάνονται μέσα από νέα προϊόντα. Τα εισοδηματικά αμοιβαία κεφάλαια στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια ήταν σε all time low. Η αύξηση που έχουν τώρα είναι πολύ χαμηλότερη σε σχέση με την δεκαετία του 2000 που τα επιτόκια ήταν όπως τα σημερινά. Αυτό καταδεικνύει τις προοπτικές για αύξηση έως και διπλασιασμό του ενεργητικού.
Ο κ. Θεοφάνης Μυλωνάς, Πρόεδρος Δ.Σ. & Διευθύνων Σύμβουλος, Eurobank Asset Management Α.Ε.Δ.Α.Κ. – Γραμματέας Δ.Σ., Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, ανέφερε ότι στην Ελλάδα δεν έχουμε δει να μειώνονται οι αποταμιεύσεις επειδή έχει βελτιωθεί το ΑΕΠ. Οπότε σε αυτό το επίπεδο, το πρόβλημα του πληθωρισμού δεν έχει αποτυπωθεί, δεν έχει επηρεάσει. Οι αποδόσεις στα μέσα χαρτοφυλάκια έχουν αυξηθεί σημαντικά. Εξέφρασε την άποψη ότι ο χαμηλός πληθωρισμός δεν είναι κακός, γιατί μειώνει το χρέος.
Ο κ. Ηρακλής Μπαμπλέκος, Πρόεδρος Δ.Σ. & Διευθύνων Σύμβουλος, Πειραιώς Asset Management Α.Ε.Δ.Α.Κ., ανέφερε ότι τα χειρότερα τα έχουμε δει σε σχέση με τον πληθωρισμό. Σχετικά με τα επιτόκια επεσήμανε ότι ο ρυθμός της αποκλιμάκωσης θα είναι πιο χαμηλός σε σχέση με το παρελθόν. Ο πληθωρισμός πρέπει να είναι ένα κεφάλαιο σε βιβλίο που γράφουμε μαζί με τον πελάτη. Στη χώρα μας υπάρχει θέμα με την ενημέρωση του κόσμου. Η οικονομική κρίση έβαλε την επαγγελματική διαχείριση στο τραπέζι. Ο μεγαλύτερος «ανταγωνιστής» των αμοιβαίων είναι τα επιτόκια και αυτή είναι η πρόκληση του σήμερα.
©Θεόδωρος Αναγνωστόπουλος/PHOTOPRESS Θ&Α Αναγνωστόπουλοι