του Κώστα Σιαμπράκου/Meizon Παροχή Χρημ. Υπηρεσιών 

Με το φετινό της σύμμαχο “στο πλάι” της, που βέβαια δεν είναι άλλος από τον όγκο εισροών, η αγορά των Αμοιβαίων Κεφαλαίων αποδείχτηκε ανθεκτική και «σκληροτράχηλη» σε μία εβδομάδα έντονων πτωτικών αποδόσεων, περιορίζοντας κατά το δοκούν τις απώλειες του Ενεργητικού της. Πράγματι, το θετικό ισοζύγιο συναλλαγών αξίας 51,794 εκατ. €, που αντιστοιχεί σε άνοδο μεριδίων 0,52%, συρρίκνωσε τις ζημιές της συνολικής κεφαλαιοποίησης των Α/Κ σε 43,792 εκατ. € ή ποσοστιαία σε -0,44%. Αιτία των απωλειών αυτών ήταν η αρνητική μέση απόδοση της αγοράς -1,07%, η οποία μάλιστα θα ήταν αρκετά μεγαλύτερη εάν οι ομολογιακές κατηγορίες δεν λειτουργούσαν ως “επενδυτικό καταφύγιο” και δεν κατέγραφαν θετικές μέσες αποδόσεις στο σύνολό τους.

Αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν να υπάρξει “φρένο” στην φετινή αύξηση του Ενεργητικού (η πραγματικότητα είναι ότι θα ήταν αφύσικο να τρέχει από εβδομάδα σε εβδομάδα με “ιλιγγιώδη ταχύτητα”), η οποία ανέρχεται στα επίπεδα του 22,49% από την έναρξη του έτους. Αντιθέτως, ο ρυθμός μεριδίων κινείται “ασταμάτητος” ανοδικά με 19,48%, όπως και η αξία των εισροών, η οποία αγγίζει πλέον τα 1,470 δις €. Καθώς ο ρυθμός έντασης των εισροών στην αύξηση της κεφαλαιοποίησης είναι αντιστρόφως ανάλογος με το πρόσημο μέσης απόδοσης, αναρριχήθηκε στο απρόσμενα υψηλό ποσοστό του 80,80%. Ξεκάθαρο πλέον, ότι η μέχρι στιγμής αύξηση της κεφαλαιοποίησης κατά 1,820 δις € οφείλεται (σχεδόν) εξ ολοκλήρου στον φρενήρη ρυθμό των εισροών.

Εκτίμησή μας είναι ότι η απομάκρυνση του Ενεργητικού από την «πολυπόθητη» διψήφια αξία των 10 δις (υπολείπεται κατά 86 εκατ. €) είναι πρόσκαιρη και η αξία αυτή θα υλοποιηθεί τις επόμενες ημέρες μέχρι τα τέλη του Ιουλίου – παρά την ένταση των κρουσμάτων από την μετάλλαξη Δ παγκοσμίως, όπως και τα υπόλοιπα διεθνή μακροοικονομικά ζητήματα, βλέπε πληθωρισμός, κλπ.

Επιστροφή στα της εβδομάδας, όπου από τις 19 κατηγορίες των Α/Κ, οι 12 έκλεισαν με αρνητικές μέσες αποδόσεις και οι 7 με θετικές. Πρωταθλητές μέσης πτωτικής απόδοσης οι κατηγορίες που δραστηριοποιούνται στους Ελληνικούς μετοχικούς τίτλους, δηλ. τα Μετοχικά Α/Κ Δείκτη και τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με -4,07% και -3,54%, αντιστοίχως. Ακολούθησαν τα Μετοχικά Α/Κ Ευρωζώνης με -3,31%, τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσόμενων Αγορών με -2,68% και τα Funds of Funds Μετοχικά με -2,16%. Στον αντίποδα, οι μέσες αποδόσεις των ομολογιακών κατηγοριών λειτούργησαν ως ανάχωμα στα χαρτοφυλάκια των μεριδιούχων, με εύρος αποδόσεων από 0,10% (Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας) έως και 0,54% (Ομολογιακά Α/Κ Κρατικά Αναπτυγμένων Χωρών).

Οι διεθνείς και εγχώριες μετοχικές αναταράξεις δεν πτόησαν την διάθεση των μεριδιούχων για επένδυση (το ερώτημα, βεβαίως, είναι κατά πόσο θα διαρκέσει αυτή η διάθεση, εάν οι αναταράξεις αρχίζουν να γίνονται πιο συχνές). Για του λόγου το αληθές αναφέρουμε ότι μόνο 6 από τις 19 κατηγορίες των Α/Κ κατέγραψαν εκροές, οι οποίες αθροιστικά – μετά βίας – ανέρχονται σε 1,7 εκατ. € ( σε αρνητική αξία συναλλαγών “ηγήθηκαν” τα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή με 811 χιλ. € και τα Σύνθετα Α/Κ Ειδικού Τύπου με 367 χιλ. €).

Ο μεγαλύτερος όγκος εισροών έλαβε χώρα στα Funds of Funds Μικτά με 16,872 εκατ. €, στα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 12,023 εκατ. €, στα Μικτά Α/Κ με 7,486 εκατ. €, στα Μετοχικά Α/Κ Διεθνή με 5,191 εκατ. € και στα Funds of Funds Μετοχικά με 4,547 εκατ. €.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here