Του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ
Από χθες το πρωί είχε φανεί η δυσκολία στα μαθηματικά του μεγάλου συμβιβασμού.
Η απόφαση του Εuroworkingroup ήταν σαφής στην ασάφειά της: Η Ελλάδα αφού ολοκλήρωσε -όπως ολοκλήρωσε- την 4η αξιολόγηση δικαιούται να πάρει την δόση των 11,7 δις Ευρώ συν ένα ποσό που θα χρησιμοποιούσε για να προπληρώσει ένα μέρος των δανείων του ΔΝΤ που λήγουν μέχρι το 2023. Το ύψος του ποσού αποφασίσθηκε να καθορισθεί από τους Υπουργούς Οικονομικών στο Eurogroup.
- Τελικά αποφασίσθηκε μια συνολική δόση 11,7 + 3,3 δισ=15 δισ Ευρώ
- Τελικά αποφασίσθηκε 10 χρόνια επιμήκυνση + 10 χρόνια περίοδος χάριτος.
Όλες οι συνεδριάσεις πραγματοποιήθηκαν στο Λουλεμβούργο γιατί εκεί είναι η έδρα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ESM που είχε την ετήσια Σύνοδό του. Οι Διοικητές του ESM είναι οι Υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup και οι Διευθυντές του ESM είναι οι εκπρόσωποι των Υπουργών της Ευρωζώνης στο EuroWorkingGroup.
Από την απόφαση του Eurogroup έγινε σαφές ότι τα δώρα θα έχουν σκληρή επιτήρηση και αυστηρές προϋποθέσεις:
- Η Ελλάδα δεσμεύεται διατηρεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% έως το 2022 και κατά μέσο όρο 2,2% του ΑΕΠ για την περίοδο 2023-2060.
- Η Ελλάδα θα επιτηρείται αυστηρότερα από οποιαδήποτε άλλη μετα-μνημονιακή οικονομία με ανα τρίμηνο επιθεωρήσεις του κουαρτέτου των θεσμών και με την υποχρεωτική λήψη επιπλέον εισπρακτικών μέτρων 5 δις Ευρώ (νέα μείωση συντάξεων το 2019 και η δεύτερη από την παρούσα κυβέρνηση μείωση του Αφορολόγητου ορίου από το 2020).
- Η Ελλάδα δεσμεύεται να βρει λύση στο θέμα του επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου αλλά και των στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ που ταλαιπωρούνται με δικαστικές διώξεις κι αυτό σημαίνει ότι τα δικαστικά τους έξοδα θα τα αναλάβει το Ελληνικό Δημόσιο.
«Υπενθυμίσαμε ότι οι νομικές διαδικασίες κατά των εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ είναι θέμα έντονης ανησυχίας. Επίσης, υπάρχει ανησυχία για τις νομικές διαδικασίες εναντίον του πρώην προέδρου και άλλων στελεχών της ΕΛΣΤΑΤ σε ό,τι αφορά την αμφισβήτηση των στατιστικών στοιχείων. Το EuroGroup συνεχίζει να έχει πλήρη εμπιστοσύνη στα στοιχεία που επικύρωσε η Eurostat και κατατέθηκαν από την ΕΛΣΤΑΤ από το 2010 ότι είναι σύμφωνα με τους κανόνες που ισχύουν σε όλα τα κράτη – μέλη. Το EuroGroup δίνει εντολή στους «θεσμούς» να συνεχίσουν να παρακολουθούν την εξέλιξη αυτών των υποθέσεων και τα αναφέρουν στο EG στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας.»
Η Ελλάδα δεσμεύεται σ’ ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων με αυστηρό χρονοδιάγραμμα αποκρατικοποιήσεων και -προσοχή- με τη δυνατότητα του Eurogroup να επιβάλλει νέα μέτρα εάν κι εφόσον κριθεί απαραίτητο.
Το περιβόητο «γαλλικό κλειδί» και οι αυτόματες διευκολύνσεις για το Χρέος ανάλογα με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θάφτηκε κάτω από τις διαδικασίες διαρκούς επιτήρησης και έγκρισης των επόμενων διευκολύνσεων.
Στα θετικά της απόφασης του Eurogroup περιλαμβάνεται η επαναδιατύπωση της συμφωνίας για επιστροφή των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα, που είχε ανασταλεί κατά την περίοδο Βαρουφάκη. Tα κέρδη του 2014 από τα ομόλογα που έχουν οι κεντρικές τράπεζες (ANFAs – SMPs) θα επιστραφούν από τον ESM σε εξαμηνιαίες ισόποσες δόσεις, τον Ιούνιο και τον Δεκέμβριο, αρχής γενομένης από το 2018 μέχρι τον Ιούνιο του 2022 και θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για να μειώσουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες
Η Ελλάδα θα έχει το μοναδικό πλεονέκτημα στην Ευρωζώνη, παρά το τεράστιο μέγεθος του Χρέους της να μην καταβάλλει για τις
ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους ποσά μεγαλύτερα του 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και κάτω του 20% του ΑΕΠ μακροπρόθεσμα.