Σας ενοχλεί που πρέπει να περιμένετε μέρες για να γίνουν οι τραπεζικές πληρωμές; Καλά νέα: τώρα υπάρχουν πιο γρήγορες εναλλακτικές που σας επιτρέπουν να μεταφέρετε και να λαμβάνετε χρήματα εν ριπή οφθαλμού.

Τα οφέλη των άμεσων πληρωμών

Οι άμεσες πληρωμές επιτρέπουν σε άτομα και επιχειρήσεις να πληρώνουν και να λαμβάνουν πληρωμές πιο άνετα και αποτελεσματικά.

Με τις άμεσες πληρωμές, οι άνθρωποι μπορούν εύκολα να μοιράσουν έναν λογαριασμό εστιατορίου με φίλους και να λάβουν χρήματα αμέσως.

Οι επιχειρήσεις, ειδικά οι ΜΜΕ, μπορούν να ελέγχουν περισσότερο τις ταμειακές ροές τους. Επιπλέον, με τη χρήση άμεσων πληρωμών, οι έμποροι μειώνουν το λειτουργικό τους κόστος και μπορούν να παρέχουν καλύτερες υπηρεσίες (π.χ. προσφέροντας άμεσες επιστροφές χρημάτων).

Οι δημόσιοι οργανισμοί μπορούν να επωφεληθούν από τη βελτιωμένη διαχείριση ταμειακών ροών, όπως και οι επιχειρήσεις. Με τις άμεσες πληρωμές, οι ΜΚΟ και οι φιλανθρωπικές οργανώσεις μπορούν να κάνουν χρήση των συνεισφορών πιο γρήγορα.

Οι τράπεζες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις άμεσες πληρωμές ως εφαλτήριο για την ανάπτυξη καινοτόμων χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και την ενίσχυση της ανταγωνιστικής τους θέσης.

Η κατάσταση στην ΕΕ

Στις αρχές του 2022, μόνο το 11% όλων των μεταφορών πίστωσης σε ευρώ στην ΕΕ εκτελούνταν μέσα σε δευτερόλεπτα. Σχεδόν 200 δισεκατομμύρια ευρώ είναι κλειδωμένα σε διαμετακόμιση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα κάθε μέρα.

Ταυτόχρονα, η διαθεσιμότητα των άμεσων πληρωμών και των σχετικών προμηθειών ποικίλλει σημαντικά μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

Συμφωνία για άμεσες πληρωμές

Τον Οκτώβριο του 2022, η Επιτροπή υπέβαλε νομοθετική πρόταση για την πραγματοποίηση άμεσων πληρωμών σε ευρώ σε όλους τους πολίτες και τις επιχειρήσεις που διαθέτουν τραπεζικό λογαριασμό στην ΕΕ καθώς και στην Ισλανδία, τη Νορβηγία και το Λιχτενστάιν. Τον Νοέμβριο του 2023, οι διαπραγματευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατέληξαν σε συμφωνία με το Συμβούλιο για το τελικό νομοθετικό κείμενο.

Σύμφωνα με το συμφωνηθέν κείμενο:

– Μια άμεση μεταφορά πίστωσης θα πρέπει να εκτελείται ανεξάρτητα από την ημέρα ή ώρα και να υποβληθεί σε άμεση επεξεργασία, εντός 10 δευτερολέπτων, και ο πληρωτής θα πρέπει να λάβει μια απόδειξη εξίσου γρήγορα.

– Ένας πάροχος υπηρεσιών πληρωμών θα πρέπει να μετατρέψει αμέσως το ποσό της συναλλαγής σε ευρώ, εάν η πληρωμή υποβάλλεται από λογαριασμό που δεν είναι εκφρασμένος σε ευρώ.

– Οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών θα πρέπει να έχουν ισχυρή και ενημερωμένη ανίχνευση απάτης και θα πρέπει να λαμβάνουν μέτρα που θα αποτρέπουν την αποστολή μεταφοράς σε ακούσιο δικαιούχο πληρωμής.

– Οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών πρέπει επίσης να θεσπίσουν πρόσθετα μέτρα για την πρόληψη εγκληματικών δραστηριοτήτων (π.χ. ξέπλυμα χρήματος ή χρηματοδότηση της τρομοκρατίας).

– Δεν θα πρέπει να ισχύουν πρόσθετες χρεώσεις για άμεση πληρωμή σε σύγκριση με τις παραδοσιακές συναλλαγές σε ευρώ.

– Τα κράτη μέλη των οποίων το νόμισμα δεν είναι το ευρώ θα πρέπει επίσης να εφαρμόσουν τους κανόνες, αλλά μετά από μεγαλύτερη μεταβατική περίοδο.

Τον Φεβρουάριο του 2024, το Κοινοβούλιο έδωσε επίσημα την τελική του έγκριση στη νομοθεσία. Μόλις το Συμβούλιο εγκρίνει το κείμενο, θα είναι έτοιμο να τεθεί σε ισχύ.

Η νομοθεσία συνδέεται με μια σειρά άλλων πρωτοβουλιών στον οικονομικό τομέα που στοχεύουν να διασφαλίσουν ότι η ΕΕ συμβαδίζει με τις τεχνολογικές εξελίξεις: εξυπηρέτηση πολιτών και επιχειρήσεων και προστασία του χρηματοπιστωτικού συστήματος και των οικονομιών μας από το οργανωμένο έγκλημα. Αυτές οι πρωτοβουλίες καλύπτουν άμεσες πληρωμές, υπηρεσίες πληρωμώνκρυπτογραφικά περιουσιακά στοιχεία και καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ