Στο ιδιαίτερα επίκαιρο θέμα της κοινωνικής στέγασης αναφέρθηκε στην παρουσίασή του στο 22ο συνέδριο της Prodexpo, ο Onno Andriaansens, RSM, Head of Real Estate and Co-chair European Real Estate Sector Team, τονίζοντας, καταρχήν, ότι η αγορά των ακινήτων γίνεται όλο και πιο διεθνοποιημένη, με εμφάνιση των νέων τάσεων όπως το ESG (περιβαλλοντική διακυβέρνηση – ‘’πράσινα κτίρια’’), που συνδέεται με πρόσφατη ευρωπαϊκή οδηγία.

Ήδη, σύμφωνα με τον κ. Andriaansens, υπάρχει έντονη ζήτηση για τα ‘’πράσινα’’ ακίνητα, που αποτελούν πόλο έλξης για τους επενδυτές ειδικά για την επόμενη πενταετία, ενώ είναι σημαντικό το γεγονός ότι είναι ιδιαίτερα φιλικά προς το περιβάλλον.

Στο επίκεντρο της παρουσίασης, όμως, βρέθηκε η κοινωνική στέγαση και οι ανάγκες που γεννήθηκαν για αυτή μετά την πανδημία. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, στην ΕΕ το 2019 το 77% ζούσε σε σπίτια υπερβολικά γεμάτα κόσμο, το 10% χρειάζονταν να καταβάλει υπερβολικό ποσό για τη στέγασή του, ενώ για τα πιο χαμηλά εισοδήματα το ποσοστό αυτό άγγιζε ακόμα και το 33%.

Όπως, επίσης, τόνισε η μίσθωση των ακινήτων, κατά τη Moody’s, στο εγγύς μέλλον θα καταστεί δύσκολη για πολλά νοικοκυριά, οπότε δημιουργείται άμεσα η ανάγκη για κοινωνική στέγαση, ενώ, ήδη, από πλευράς ΕΕ υπάρχει ευαισθητοποίηση για μακροπρόθεσμες λύσεις παροχής κατοικίας και επενδύσεις για ανακατασκευές κατοικιών, σε χώρες όπως το Βέλγιο, η Ιρλανδία και η Δανία.

Σε σχέση με την Ελλάδα και την κοινωνική στέγαση, ο κ. Andriaansens υπογράμμισε ότι είναι στο μηδέν αυτή τη στιγμή, ωστόσο, όπως αποκάλυψε, η Ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να απορροφήσει κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης για να προχωρήσει στην κατασκευή κοινωνικών κατοικιών.

Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 22ης Prodexpo που διεξάγεται στις 25-26 Οκτωβρίου 2021 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here