Γιατί άραγε οι Αμερικανοί της Värde Partners αποφάσισαν να προτείνουν μικρότερη αύξηση κεφαλαίου για την Trastor ΑΕΕΑΠ;

Ιδού τα σενάρια που ακούγονται στην αγορά:

  • Το ένα έχει να κάνει με το κλίμα στην ελληνική οικονομία, με την παρατεταμένη προεκλογική περίοδο και τις εθνικές εκλογές μπροστά.
  • Ένα δεύτερο λέει ότι οι Αμερικανοί παραμένουν ενεργοί στο εγχώριο real estate, όπου ως γνωστόν, είναι ιδιαίτερα δραστήριοι, αφού πέραν της συμμετοχής τους με 56% στην Trastor ΑΕΕΑΠ συμμετέχουν και στη Lamda Malls με τη Lamda Development, ιδιοκτήτρια των τριών μεγαλύτερων και πλέον επιτυχημένων εμπορικών κέντρων με προοπτική και για τη νέα εμπορική ανάπτυξη και στο Ελληνικό.

Με δεδομένη ακριβώς την ενεργό παρουσία τους στην ελληνική αγορά ακινήτων, οι Αμερικανοί, όπως λέγεται στην αγορά, δε θα διστάσουν να βάλουν κι άλλα κεφάλαια στην Trastor αν κι εφόσον χρειαστεί.

Να σημειώσουμε εδώ ότι η Värde Partners, έχουν κάνει πολλές κινήσεις από τις αρχές του έτους στο ευρωπαϊκό real estate με αγορές ακινήτων σε Μιλάνο, Λονδίνο, Μαδρίτη κ.τ.λ., ενώ ιδιαίτερα σημαντικές ήταν και δύο κινήσεις μέσα στο Μάρτιο σε Ισπανία και Ιταλία:

  • Η πρώτη για τη συμφωνία αγοράς ενός χαρτοφυλακίου οικιστικών αναπτύξεων αξίας άνω των 800 εκατ. ευρώ με τη Sareb (τον φορέα που λειτουργεί ως «κακή» τράπεζα της Ισπανίας)
  • H δεύτερη επίσης μέσα στο Μάρτιο για την απόκτηση, μαζί με άλλους επενδυτές ενός χαρτοφυλακίου κόκκινων δανείων αξίας 734 εκατ. ευρώ.

Στις αρχές του 2019, οι Αμερικάνοι εγκαινίασαν επίσης  τα νέα τους γραφεία στο Λονδίνο ώστε «να υποστηρίξουν περαιτέρω τη συνεχή τους ανάπτυξη στην Ευρώπη». Σημειωτέον ότι από την έναρξη των δραστηριοτήτων της το 2004 στο Λονδίνο η παρουσία του ομίλου έχει αυξηθεί με πάνω από 80 εργαζομένους σε έξι περιφερειακά γραφεία, συμπεριλαμβανομένων και αυτών σε Αθήνα, Δουβλίνο, Μαδρίτη, Μιλάνο και Λουξεμβούργο.

Χθές, οι μέτοχοι  της Trastor ενέκριναν την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για την άντληση έως 22,78 εκατ. ευρώ (όπως πρότεινε ο πλειοψηφών μέτοχος Värde Partners με 56%) και όχι  μέχρι 41,77 εκατ. ευρώ (όπως ήταν η αρχική πρόταση).

  • Τόσο οι Αμερικάνοι όσο και η τράπεζα Πειραιώς που συμμετέχει με 39,4% στην εισηγμένη, δεσμεύονται ότι θα συμμετάσχουν κατά το αναλογούν ποσοστό τους και στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Τα κεφάλαια της αύξησης θα χρηματοδοτήσουν, όπως ήταν προγραμματισμένο, νέες επενδύσεις σε επαγγελματικά ακίνητα από πλευράς της Επενδυτικής Ακινήτων, η οποία, παρά τη μικρότερη αύξηση, έχει θέσει ως στόχο να μεγαλώσει το χαρτοφυλάκιό της στα 200 εκατ. ευρώ έως το τέλος του τρέχοντος έτους.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here