Ένα από τα ενδιαφέροντα συμπεράσματα των πρόσφατων επαφών των Ελλήνων επιχειρηματιών στη Νέα Υόρκη, ήταν η αγωνία των Αμερικανών διαχειριστών για τις -πολιτικές και οικονομικές- εξελίξεις στην Λατινική Αμερική.
Οι Αμερικανοί διαχειριστές δείχνουν να φοβούνται τα πρόσφατα γεγονότα στην Βραζιλία και το Περού, περισσότερο από τις εξελίξεις στην Ουκρανία.
Πληροφορούνται ότι η νέα κυβέρνηση του εκλεγμένου προέδρου Luiz Inacio Lula da Silva, στη Βραζιλία, απέχει πολύ από το να θεωρηθεί «κεντρώα».
Αντίθετα, πιστεύουν θα είναι μια σκληρή αριστερή και ριζοσπαστική κυβέρνηση. Βλέπουν την ανάδειξη ενός εκδικητικού ιδεοληπτικού ηγέτη που θέλει να αφήσει ένα σαφές αποτύπωμα στην οικονομική ιστορία της Βραζιλίας, αδιαφορώντας για τις ισορροπίες.
Στο υπουργικό συμβούλιο επέστρεψαν γνωστοί βετεράνοι της κυβέρνησης Λούλα και πρώην Ντίλμα Ρούσεφ, με κληρονομιά διαφθοράς. Υπουργός Οικονομικών επιλέχθηκε ο πρώην φλογερός Δήμαρχος του Σάο Πάολο.
Ο εκλεγμένος πρόεδρος Luiz Inacio Lula Da Silva συνεχίζει να τρομάζει τους επενδυτές με τις επιλογές στην κυβέρνηση . Φαίνεται ότι θα επιλέξει τον Aloizio Mercandante, έναν αριστερό οικονομολόγο και ένθερμο αγωνιστή του PT, ως επικεφαλής της εθνικής τράπεζας ανάπτυξης BNDES. Η έναρξη της τρίτης διακυβέρνησης Λούλα θα συμπέσει με την αντιστροφή της νομισματικής πολιτικής. Ενώ η κεντρική τράπεζα έχει κάνει σπουδαία δουλειά για τη μείωση του πληθωρισμού, πρέπει τώρα να στρέψει το ενδιαφέρον της στο διαρκώς αυξανόμενο χρέος. Η άνοδος του πληθωρισμού άφησε τα πραγματικά επιτόκια αρνητικά για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Ως αποτέλεσμα, ο λόγος του χρέους της χώρας προς το ΑΕΠ υποχώρησε σχεδόν κατά 10%.
Ωστόσο, τα πραγματικά επιτόκια της Βραζιλίας είναι πλέον εξαιρετικά υψηλά και το χρέος θα αρχίσει να αυξάνεται ξανά.
Αντίστοιχα στο Μεξικό βλέπουν τον Μεξικανό πρόεδρο Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ να διεκδικεί το ρόλο του αριστερού ηγέτη στη Λατινική Αμερική και να προσφέρει καταφύγιο στους ομοϊδεάτες του από το Περού…