Του Eduardo Moutinho

 

Την Κυριακή πραγματοποιήθηκε διαμαρτυρία από ψηφοφόρους οι οποίοι αμφισβητούν τα αποτελέσματα των εκλογών και αντιτίθενται στην ορκωμοσία του Προέδρου Λουίζ Λούλα ντα Σίλβα.

Έσπασαν τον κλοιό των Εθνικών Δυνάμεων και της Στρατιωτικής Αστυνομίας στην Μπραζίλια και εισέβαλαν στο “Δρόμο των Υπουργείων” .

Μερίδα διαδηλωτών εισέβαλαν στο Κογκρέσο, στο Προεδρικό Μέγαρο και στην έδρα του Ομοσπονδιακού Ανώτατου Δικαστηρίου.

Με διάταγμά του, ο πρόεδρος ορίζει “ομοσπονδιακή παρέμβαση”.

Αναφέρει ότι στόχος της παρέμβασης είναι να τερματιστεί η

  • «σοβαρή διατάραξη της δημόσιας τάξης στο κράτος, που χαρακτηρίζεται από πράξεις βίας και εισβολή σε δημόσια κτίρια». 

Εκατοντάδες άτομα που φέρεται να συμμετείχαν στις πράξεις βανδαλισμού των κυβερνητικών κτιρίων συνελήφθησαν, σύμφωνα με πληροφορίες από την Αστυνομία.

Τι επίδραση μπορεί να έχουν τα γεγονότα αυτά στις χρηματοπιστωτικές αγορές;

Ενώ ήδη η δημοσιονομική πρόκληση για το 2023 είναι ευρέως γνωστή, έρχεται ένα νέο γεγονός που γίνεται πρωτοσέλιδο παγκοσμίως:

  • ο θεσμικός κίνδυνος.

Γνωρίζουμε ότι οι ξένοι επενδυτές τείνουν να αποφεύγουν αυτό το είδος κινδύνου, και φαίνεται πως και τώρα δεν θα γίνει διαφορετικά.

Η Βραζιλία έχει ήδη μια αρνητική ιστορία πολιτικής αναταραχής, η οποία έχει επηρεάσει σοβαρά τα περιουσιακά στοιχεία της στο παρελθόν.

Η ροή κεφαλαίων ξένων αγοραστών που μπήκαν πρόσφατα στην αγορά της Βραζιλίας είναι πιθανό να αναιρεθεί, και οι επενδυτές θα πρέπει να περιμένουν μέχρι να ευθυγραμμιστεί το πολιτικό με το δημοσιονομικό σενάριο.

Ο αυξανόμενος πολιτικός και θεσμικός κίνδυνος μπορεί να αποτρέψει τα κέρδη στη χρηματιστηριακή αγορά.

Η ισοτιμία Eυρώ/Ρεάλ Βραζιλίας  και τα επιτόκια ενδέχεται να υποφέρουν με το κλείσιμο θέσεων στο εγχώριο νόμισμα και τη συλλογή μεγαλύτερων premium από τους επενδυτές, ώστε να προστατευθούν από την επιδείνωση της εικόνας που υπάρχει για τη Βραζιλία.

 

  • {Ο Eduardo Moutinho είναι αναλυτής αγορών στην εταιρεία διεθνών πληρωμών Ebury}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here