Βιώνουμε ένα περιβάλλον αυξημένων οικονομικών και γεωπολιτικών αβεβαιοτήτων και επίμονα ισχυρών πληθωριστικών πιέσεων, και στο περιβάλλον αυτό οι διεθνείς αγορές αναζητούν κατεύθυνση, αναφέρει η Alpha Bank σε τακτικό της report για τις διεθνείς αγορές.
Σύμφωνα με την τράπεζα, οι κυριότεροι μετοχικοί και ομολογιακοί δείκτες μετά τις ισχυρές πιέσεις που δέχτηκαν κατά τη διάρκεια του α΄ εξαμήνου, παρουσίασαν σημαντική ανάκαμψη τον Ιούλιο, περιορίζοντας τις αρνητικές αποδόσεις που σημειώνουν από την αρχή τους έτους. Οι σημαντικότεροι μετοχικοί δείκτες των ανεπτυγμένων αγορών παρουσίασαν τον Ιούλιο τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από τον Νοέμβριο του 2020 και ο παγκόσμιος ομολογιακός δείκτης τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση από τον Νοέμβριο του 2008. Την ενίσχυση των μετοχικών και ομολογιακών αγορών τροφοδότησαν τα καλύτερα των εκτιμώμενων εταιρικά αποτελέσματα και η εκτίμηση για λιγότερο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed τους επόμενους μήνες, ακόμη και αντιστροφή της περιοριστικής πολιτικής της στις αρχές του 2023, κυρίως λόγω πιθανής ύφεσης της οικονομίας.
Κεντρικές Τράπεζες οι οποίες αρχικά καθυστέρησαν να αντιδράσουν, τους τελευταίους μήνες επιτάχυναν τη διαδικασία ομαλοποίησης της πολιτικής τους, προβαίνοντας σε επιθετικότερες αυξήσεις επιτοκίων από εκείνες που είχαν σηματοδοτήσει, στην προσπάθεια τους να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό ο οποίος διαμορφώνεται σε υψηλό σαράντα ετών στις ΗΠΑ και σε ιστορικά υψηλό στην Ευρωζώνη. Η επενδυτική κοινότητα προσπαθεί να αποκρυπτογραφήσει τις προθέσεις των Κεντρικών Τραπεζών αναφορικά με τον ρυθμό και το μέγεθος αύξησης των επιτοκίων στο μέλλον, καθώς δε διαφαίνεται σημαντική αποκλιμάκωση του πληθωρισμού άμεσα και παράλληλα έχει αυξηθεί η πιθανότητα ύφεσης.
Ο πληθωρισμός, η λιγότερο υποστηρικτική νομισματική πολιτική και η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας της Κίνας αποτελούν σημαντικούς επιβαρυντικούς παράγοντες για την παγκόσμια οικονομία. Στις ΗΠΑ έχουν καταγραφεί δύο διαδοχικά τρίμηνα αρνητικής μεταβολής του ΑΕΠ. Στην Ευρωζώνη, παρότι τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, το αδύναμο ευρώ και η ανάκαμψη του τουρισμού συνέβαλαν στην ανθεκτικότερη της αναμενόμενης οικονομική δραστηριότητα, πρόδρομοι δείκτες οικονομικής δραστηριότητας καταδεικνύουν σημαντική επιβράδυνση τους επόμενους μήνες με κύριες οικονομίες να οδεύουν προς την ύφεση.
Το βάθος και η διάρκεια της ύφεσης θα εξαρτηθούν κυρίως από την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία και τη ροή φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Το ΔΝΤ αναθεώρησε τον Ιούλιο για τρίτη συνεχόμενη φορά καθοδικά την εκτίμησή του για τον ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας το 2022 στο 3,2% από 3,6% που ήταν η εκτίμησή του τον Απρίλιο και στο 2,9% για το 2023, επισημαίνοντας ότι ο κίνδυνος ύφεσης είναι ιδιαίτερα εμφανής. Αξίζει να επισημάνουμε ότι ο μέσος ρυθμός παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης από το 1980 διαμορφώνεται στο 3,4%. Ο πληθωρισμός αναμένεται το 2022 στο 8,3% από 7,4% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση και αν επιβεβαιωθεί θα είναι ο υψηλότερος από το 1996.
Διατηρούμε αμυντική επενδυτική προσέγγιση, καθώς οι συνθήκες είναι ασταθείς, καθιστώντας μας επιφυλακτικούς, σημειώνει η τράπεζα. Η πορεία των αγορών το επόμενο χρονικό διάστημα εκτιμούμε ότι θα εξαρτάται περισσότερο από τα μακροοικονομικά δεδομένα και πιθανόν να μην επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες για πιο ήπια στάση της Fed σύντομα. Οι ήπιες αποδόσεις στη λήξη κρατικών ομολόγων και τα ικανοποιητικά εταιρικά αποτελέσματα ευνόησαν τη μετοχική κατηγορία, ωστόσο καθοδικές αναθεωρήσεις για την προοπτική τους, ενδεχόμενη ύφεση οικονομιών και δυσμενείς γεωπολιτικές εξελίξεις αποτελούν παράγοντες που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν διορθωτική κίνηση.
Σε περίπτωση σαφών ενδείξεων βελτίωσης της μακροοικονομικής εικόνας, θα μπορούσε να υπάρξει διατηρήσιμη ανάκαμψη της μετοχικής αγοράς. Η τράπεζα διατηρεί την προτίμησή της σε πιο αμυντικές επιλογές όπως τους κλάδους υγείας, κοινής ωφέλειας, βασικών καταναλωτικών αγαθών και ομόλογα υψηλής φερεγγυότητας. Κατάλληλες κρίνουμε για μεσοπρόθεσμες τοποθετήσεις θεματικές επιλογές που ικανοποιούν τα κριτήρια ESG.