Συνολικά 400 εκατ. ευρώ άντλησε τελικά η Alpha Bank από το 3ετές ομόλογο υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας, σε μία εξαιρετική δύσκολη συγκυρία στις αγορές και μάλιστα σε μία ημέρα κατά την οποία συντελείται ξεπούλημα διεθνώς στις αγορές κρατικών ομολόγων.

Το ομόλογο έδωσε την ευκαιρία σε θεσμικούς να τοποθετηθούν σε ένα τίτλο με ασφαλή και ποιοτικά χαρακτηριστικά με πολύ καλή απόδοση.

  • Οι προσφορές ξεπέρασαν τα 435 εκατ. ευρώ η απόδοση έκλεισε τελικά στο 7,25%.
  • Η Alpha Bank επέλεξε ο τίτλος να έχει τριετή διάρκεια και όχι πενταετή ή επταετή, ώστε να έχει τη δυνατότητα να το αποσύρει και εξοφλώντας νωρίτερα όταν λήξει η περιοριστική ρήτρα και οι συνθήκες στις αγορές βελτιωθούν.

Νωρίτερα το banks.com.gr σας ενημέρωσε ότι η ημέρα ήταν ευνοϊκή για θεσμικούς αγοραστές που σε κλίμα γενικευμένων πωλήσεων διεθνώς θα είχαν την δυνατότητα να διαμορφώσουν τους όρους τους.

Ειδικότερα το ρεπορτάζ ανέφερε:

«Η ημέρα είναι κατάλληλη για πιστωτές και θεσμικούς που θα βρουν καλή απόδοση με την έκδοση η οποία για την ώρα διαμορφώνεται πάνω από 7%.

 Η Alpha Bank της οποίας το  «βιβλίο» τρέχει η Morgan Stanley, σκοπεύει να αντλήσει ποσό πέριξ των 300 εκατ. ευρώ και καθώς οι προσφορές αυξάνονται και υπάρχει χρόνος μέχρι να κλείσει το “βιβλίο”, θα επιλέξει ένα ποσό μεταξύ 250-500 εκατ. ευρώ όπως είναι και ο χαρακτήρας του συγκεκριμένου τίτλου, ανάλογα με την προσφορά και την απόδοση (επιτόκιο).

Η κυριότερη αιτία για την άνοδο των αποδόσεων (και πτώση των τιμών στις αγορές), είναι ασφαλώς το διαμορφωμένο από την αρχή της χρονιάς κλίμα στις αγορές με τον πληθωρισμό που καλπάζει και τις επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων, ενώ ειδικά σήμερα όλα τα κρατικά ομόλογα ανεβαίνουν, με το ελληνικό δεκαετές να κινείται μεταξύ 5,04% και 5,12% (στο 5,09 τώρα).

Το ομόλογο είναι τριετές με δυνατότητα ανάκλησης μετά τη συμπλήρωση των δύο ετών και αναμένεται να λάβει αξιολόγηση B2 από τη Moody’s και B+ από την S&P. Η έκδοση προορίζεται να καλύψει τις απαιτήσεις MREL.

Είναι το τρίτο ομόλογο υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας για την Alpha Bank, που άντλησε 500 και 400 εκατ. ευρώ πέρυσι με δύο εκδόσεις και έχει συνολικά αντλήσει 2,7 δισ. ευρώ, μαζί με τις άλλες εκδόσεις μειωμένης εξασφάλισης».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here