Νέα χρηματιστηριακά επενδυτικά προϊόντα θα δημιουργηθούν στην Ελληνική αγορά από τη δημιουργία των νέων δεικτών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Επίσης θα αναδιαρθρωθούν οι υφιστάμενοι Χρηματιστηριακοί Δείκτες ώστε να ενισχυθεί η αντιπροσωπευτικότητα ενώ καταργούνται  κάποιοι που δεν καλύπτουν πλέον τις ανάγκες του επενδυτικού κοινού.

1. Εφαρμόζεται η μέγιστη συμμετοχή 10% στις μετοχές του δείκτη FTSE/Χ.Α. Large Cap, που ήταν και μια μακροχρόνια απαίτηση μεγάλης μερίδας χρηστών

2. Σταματά ο υπολογισμός του δείκτη FTSE/Χ.Α. διεθνούς δραστηριοποίησης λόγω της ύπαρξης σημαντικής αλληλοεπικάλυψης μεταξύ των δεικτών διεθνούς δραστηριοποίησης

3. Σταματά ο υπολογισμός του δείκτη FTSE/Χ.Α. Net Total Return καθώς κανένα προϊόν δεν είναι πλέον συνδεδεμένο με τον δείκτη

4. Δημιουργείται νέος Δείκτης FTSE/ Χ.Α. υψηλής μερισματικής απόδοσης

5. Δημιουργούνται νέοι δείκτες ΑΤΗΕΧ Select Plus και ΑTHEX Select 

6. Σταματά ο υπολογισμός  του δείκτη τιμών μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης Χ.Α. λόγω της ύπαρξης σημαντικής αλληλοεπικάλυψης μετά τη δημιουργία των δεικτών ATHEX Select Plus και ATHEX Select.

Ο νέος Δείκτης Υψηλής Μερισματικής Απόδοσης αναμένεται να λειτουργήσει ως κίνητρο για την εστίαση της επενδυτικής κοινότητας σε εταιρείες που συστηματικά επιβραβεύουν τους μετόχους με υψηλές μερισματικές αποδόσεις και ταυτόχρονα ικανοποιούν συγκεκριμένα ποιοτικά κριτήρια επενδυσιμότητας.

Ο υπολογισμός του δείκτη θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020 με τιμή εκκίνησης τις 2.000 μονάδες.

Οι 25 μετοχές που θα περιλαμβάνει είναι οι ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, EΛΠΕ, Motor Oil, Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΥΔΑΠ, ΑΔΜΗΕ, Aegean, Πλαστικά Κρήτης, Autohellas, ΕΧΑΕ, Κρι Κρι, ΕΥΑΘ, Ευρωπαϊκή Πίστη, Intercontinental, Ελτον, Ελινόιλ, Paperpack, Γεν. Εμπορίου, ΕΛΒΕ, Βογιατζόγλου, Νάκας και Ανδρομέδα.

Οι δύο νέοι δείκτες ATHEX Select Plus (θα περιλαμβάνει 20 μετοχές) και ATHEX Select (30 μετοχές) σχεδιάστηκαν προκειμένου να αναδείξουν εταιρείες που παρουσιάζουν έναν ελκυστικό συνδυασμό κεφαλαιοποίησης και ρευστότητας.

Η συγκέντρωση της συναλλακτικής δραστηριότητας σε εταιρείες πολύ μεγάλης κεφαλαιοποίησης αποτελεί ένα ευρωπαϊκό φαινόμενο, το οποίο είναι ακόμα πιο έντονο στο ελληνικό χρηματιστήριο, και η έμφαση που δίνεται στην παρακολούθηση αυτών των εταιρειών, επισκιάζει τη δραστηριότητα των υπολοίπων και αυτό οδήγησε στον νέο αυτό σχεδιασμό. Ο υπολογισμός των δύο δεικτών θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020 με τιμή εκκίνησης τις 2.000 μονάδες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here