Σε διαδικασία αλλαγών στο Φάρμακο φαίνεται να μπαίνει η Αριστοτέλους. Ο Ανδρέας Ξανθός έχει μιλήσει συχνά για αλλαγή του μίγματος στη φαρμακευτική πολιτική, αποδεχόμενος την ανεπάρκεια της διαθέσιμης δαπάνης. Βέβαια, η συντριπτική πλειονότητα των μέτρων που εισήχθησαν τα τελευταία χρόνια ήταν οριζόντια, στοχεύοντας στη μεταβίβαση του βάρους της δαπάνης τόσο στις φαρμακευτικές εταιρίες όσο και στους πολίτες.

Στη μεταμνημονιακή και κατά γενική ομολογία μακρά προεκλογική περίοδο φαίνεται πως η Κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στις αλλαγές στη φαρμακευτική πολιτική, που είχε προαναγγείλει το Υπουργείο Υγείας στο πλαίσιο της Επιτροπής Παρακολούθησης της Φαρμακευτικής Δαπάνης.

Από το βήμα του συνεδρίου της Ναυτεμπορικής, ο κ. Ξανθός μίλησε εκ νέου ανεπαρκή δαπάνη, υποστηρίζοντας όμως πως η κυβέρνηση στοχεύει να προσεγγίσει τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους, σε βάθος 5ετίας. Ανακοίνωσε, δε, τις δύο βασικές αλλαγές.  Η πρώτη εξ αυτών αφορά στη διαδικασία της ανατιμολόγησης αυτή καθ ‘αυτή. Σύμφωνα, λοιπόν, με τον Υπουργό Υγείας, δεν πρόκειται γίνει δεύτερη ανατιμολόγηση φαρμάκων εντός του 2018.

«Ήταν αίτημα της φαρμακοβιομηχανίας που θεωρήσαμε εύλογο, μετά από μια συνεχή υποτιμολόγηση που δημιούργησε πολλαπλές παρενέργειες και δεν επηρέασε δημοσιονομικά το κράτος, αφού η δαπάνη είναι συγκεκριμένη», ανέφερε.

Ειδικά για τα γενόσημα, η διαδικασία της έκδοσης νέων Δελτίων Τιμών τα τελευταία χρόνια σήμανε και ποσοστιαία μεγαλύτερες μειώσεις.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Θ. Τρύφων επισημαίνοντας ότι «είχαμε το μοναδικό σύστημα στην Ευρώπη που, κινούμενο στα όρια της νομικής αυθαιρεσίας, πραγματοποιούσε δύο ανατιμολογήσεις κάθε έτος εστιάζοντας μονόπλευρα και άδικα σε μειώσεις μόνο στα παλαιά και οικονομικά φάρμακα».

Δεν είναι, όμως, η μόνη αλλαγή στο κομμάτι της τιμολόγησης που φέρεται να εξετάζει η Αριστοτέλους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Virus δεν αποκλείεται να υπάρξουν και αλλαγές στο «καλάθι» των χωρών που χρησιμοποιούνται για την τιμολόγηση των φαρμάκων. Ένα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι τα off patent, με την είσοδο του πρώτου γενοσήμου, να τιμολογούνται με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Το γενόσημο τους θα προσδιορίζεται στο 65% της τιμής του off patent, καταργώντας το μαξιλάρι του 10%.

Αν τελικά αυτό θα είναι η «συνταγή» που θα επιλεγεί, βέβαια, μένει να φανεί.

Άλλωστε, ο Ανδρέας Ξανθός σημείωσε ότι η θεσμοθέτηση της κατάργησης της δεύτερης τιμολόγησης για το 2018 θα δώσει χρόνο έως τις αρχές του 2019 να οδηγηθούμε σε μια συμφωνημένη, όσο το δυνατόν, αλλαγή μίγματος στη φαρμακευτική πολιτική.

Νέα θεραπευτικά πρωτόκολλα προστίθεται διαρκώς στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, συμβάλλοντας στον έλεγχο της. Ήδη έχουν ανέβει 50 και έως το τέλος του έτους εκτιμάται ότι θα έχουν φθάσει τα 70, ίσως και τα 80.

Η δεύτερη αλλαγή που ανακοίνωσε αφορά περισσότερο τους πολίτες και τη μείωση της επιβάρυνσης τους από το 1 ευρώ ανά συνταγή. Ο κ. Ξανθός δεν ανακοίνωσε την κατάργηση της επιβάρυνσης ανά συνταγή, αλλά την άρση του περιορισμού στον αριθμό των φαρμάκων που περιλαμβάνει. Μειώνεται έτσι ο αριθμός των συνταγών που χρειάζονται ασθενείς που πρέπει να λάβουν παραπάνω από 3 φάρμακα. Κατά τον Υπουργό με την ενιαία συνταγή θα μειωθεί κατά 20 εκατ. ευρώ η ιδιωτική συμμετοχή. Ο Υπουργός Υγειας αναφέρθηκε και στη μείωση τη μείωση της συμμετοχής στα γενόσημα και την εξαίρεση από το κριτήριο ανάπτυξης γενοσήμων και εμβολίων.

 

Virus.com.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ