Καθώς η ανάκαμψη μετά την πανδημία είναι σε εξέλιξη, η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να βιώσει σημαντικές αλλαγές τις επόμενες δεκαετίες. Μια από τις πιο σημαίνουσες εξελίξεις θα είναι η υπεροχή της Κίνας έναντι των ΗΠΑ, καθώς αναμένεται να εξελιχθεί  στη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως.

Το παγκόσμιο οικονομικό κέντρο μεταφέρεται από την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική προς την Ασία. Αυτή η παγκόσμια αλλαγή ξεκίνησε από τη μείωση των εμπορικών περιορισμών και τη μεγαλύτερη οικονομική ελευθερία, που είχαν ως αποτέλεσμα τις άμεσες ξένες επενδύσεις (ΑΞΕ). Μια άλλη σημαντική κνητήριος δύναμη ήταν η δημιουργία καλύτερων υποδομών κι επικοινωνιών καθώσς και η γενική αύξηση της οικονομικής πολυπλοκότητας στην περιοχή.

Το infographic χρησιμοποιεί δεδομένα από την 13η έκδοση του World Economic League Table 2022, μια πρόβλεψη που δημοσιεύτηκε από το Κέντρο Οικονομικών και Επιχειρηματικών Ερευνών (CEBR).

Πότε θα γίνει η Κίνα η μεγαλύτερη οικονομική δύναμη;

Η Κίνα αναμένεται να ξεπεράσει τις ΗΠΑ μέχρι το έτος 2030. Μια ταχύτερη από την αναμενόμενη ανάκαμψη στις ΗΠΑ το 2021 και οι προσπάθειας της Κίνας στο πλαίσιο των πολιτικών «Μηδενικού Covid» καθυστέρησαν τη χώρα κατά περίπου δύο χρόνια στην προσπάθειά της να καταστεί ηγέτιδα δύναμη της παγκόσμιας οικονομίας.

Η Κίνα διατήρησε τη θετική της αύξηση του ΑΕΠ λόγω της σταθερότητας που παρέχει η εγχώρια ζήτηση. Η δημοσιονομική και οικονομική πολιτική της Κίνας είχε επικεντρωθεί σε αυτό τον σκοπό, πριν από την πανδημία λόγω των φόβων για αυξανόμενους εμπορικούς περιορισμούς της Δύσης.

Η Ινδία προκρίνεται για το Νο 3 

Η Ινδία αναμένεται να γίνει η τρίτη μεγαλύτερη χώρα όσον αφορά το ΑΕΠ με 10,8 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2031.

Η Ινδία είχε ΑΕΠ μόλις 949 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2006. Σήμερα και το ΑΕΠ της Ινδίας έχει υπερτριπλασιαστεί, φτάνοντας τα 3,1 τρισεκατομμύρια δολάρια. Τι κρύβεται όμως πίσω από αυτή την εντυπωσιακή ανάπτυξη;

Η οικονομία της χώρας είχε πολύ περισσότερα περιθώρια ανάπτυξης από άλλα έθνη. Επιπλέον, τα δημογραφικά στοιχεία λειτουργούν επίσης υπέρ της χώρας. Ενώ η μέση ηλικία σε πολλές ώριμες οικονομίες ολοένα και διογκώνεται, η Ινδία έχει ένα ευρύ νεανικό εργατικό δυναμικό. Στην πραγματικότητα, η διάμεση ηλικία της Ινδίας είναι 20 χρόνια χαμηλότερη από την Ιαπωνία, η οποία είναι επί του παρόντος η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία.

Τα τελευταία 60 χρόνια, ο κλάδος των υπηρεσιών έχει εκτιναχθεί σε περίπου 55% του ΑΕΠ της Ινδίας. Οι τηλεπικοινωνίες, το λογισμικό και η πληροφορική δημιουργούν το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων σε αυτόν τον τομέα. Η πληροφορική παράγει το 10% του ΑΕΠ της χώρας. Το μεγάλο τεχνικό, αγγλόφωνο εργατικό δυναμικό της Ινδίας έχει αποδειχθεί ελκυστικό για διεθνείς εταιρείες όπως η Intel, η Google, η Meta, η Microsoft, η IBM και πολλές άλλες, ενώ η εγχώρια σκηνή των startup συνεχίζει να αναπτύσσεται.

Πώς θα είναι η παγκόσμια οικονομία το 2031;

Μέχρι το 2031, θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στην παγκόσμια κατάταξη της οικονομικής ισχύος.

Όπως είπαμε προηγουμένως: η Κίνα θα έχει γίνει η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο από άποψη ΑΕΠ και η Ινδία θα είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο. Ας ρίξουμε επίσης μια ματιά στις 10 κορυφαίες οικονομίες μέχρι το 2031.

 

Πηγή: Visual Capitalist

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ