Της Ελενας Ερμείδου
Αναμένεται να χαμηλώσει ο πήχυς κεφαλαιακής επάρκειας των ασφαλιστικών μετά από τις συστάσεις της EIOPA, ανοίγοντας τον δρόμο στις ασφαλιστικές να αναλαμβάνουν περισσότερους κινδύνους, δίνοντας την δυνατότητα να γράφουν εγγυημένα συμβόλαια υψηλών αποδόσεων, αλλά και να λειτουργούν ως χρηματοδότες της οικονομίας.
Τον Ιούνιο του 2020 η EIOPA μαζί με την ΕΕ θα μελετήσουν τις προτάσεις που έχει συγκεντρώσει από την σχετική διαβούλευση που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2019 που ξεκίνησε η σχετικά διαβούλευση για την αναθεώρηση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας του Solvency II. Η διαδικασία με τις προτάσεις πρόκειται να ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2021.
Η EIOPA στοχεύει στην αλλαγή του επιτοκίου προεξόφλησης αλλά στην αναγνώριση των αρνητικών επιτοκίων. Σύμφωνα με την Moodys, oι δύο προτάσεις της EIOPA που ενδέχεται να δημιουργήσουν σε μεγάλο βαθμό αρνητικές επιπτώσεις στους δείκτες κεφαλαίων είναι
- H αναθεώρηση της μεθόδου υπολογισμού επιτοκίου προεξόφλησης για τις ευθύνες
- Η ικανότητα λήψης αρνητικών επιτοκίων
Οι δύο αυτές προτάσεις θα αποτρέψουν τις ασφαλιστικές να υποτιμήσουν τις υποχρεώσεις τους και θα διασφαλίσουν ότι οι κεφαλαιακές απαιτήσεις υπό το Solvency II θα αντιστοιχούν καλύτερα στις διακυμάνσεις των επιτοκίων όταν αυτά θα φτάνουν σε αρνητικά σημεία
Η εποπτική αρχή σχεδιάζει να καλύψει τον πρώτο στόχο αλλάζοντας την μέθοδο που χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό του επιτοκίου προεξόφλησης στις ευθύνες όταν υπολογίζονται οι δείκτες κεφαλαίων. Το αποτέλεσμα θα είναι να μειωθεί το προεξοφλητικό επιτόκιο, οδηγώντας σε αύξηση της καθαρής τρέχουσας αξίας των υποχρεώσεων των ασφαλιστικών, μειώνοντας αντίστοιχα τις κεφαλαιακές απαιτήσεις.
Μεταξύ των προτάσεων της EIOPA είναι η επέκταση του LLP σε 30 ή 50 χρόνια. Αυτό θα αύξανε το ποσοστό των υποχρεώσεων που προεξοφλούνται με χαμηλό επιτόκιο, ιδίως για ασφαλιστές με σημαντικές μακροχρόνιες υποχρεώσεις προς συμβασιούχους.