Του Νίκου Κωτσικόπουλου

Περισσότερες ασφαλίσεις έναντι κλιματικών καταστροφών ζητούν ΕΚΤ και EIOPA, καθώς μετρήθηκε ότι μόλις το ¼ καταστροφών που προέρχονται από αυτό το λόγο (πλημμύρες, πυρκαγιές κλπ) έχουν ασφαλισθεί μέχρι τώρα στην Ευρώπη. Σε ορισμένες χώρες μάλιστα είναι κάτω από 5% σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει η EIOPA.

Σε κοινό τους έγγραφο ΕΚΤ και EIOPA κάνουν λόγο για ασφαλιστικό χάσμα (κενό) και τονίζουν ότι αυτό εγκυμονεί κινδύνους για την οικονομία και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα γεγονός που οδηγεί τις δύο Αρχές σε πλέγμα πολιτικών οι οποίες θα προωθήσουν τις ασφαλίσεις έναντι κλιματικών καταστροφών και μάλιστα οι προτάσεις θα συζητηθούν με εκπροσώπηση όλων των πλευρών στις 22 του Μαίου.

Στην ανάλυση των προτάσεων τονίζεται μεταξύ άλλων ότι κάθε χώρα έχει διαφορετικές πολιτικές, αλλά και ότι οι ασφαλιστικές ασφαλίζουν έναντι συχνών φαινόμενων που επιφέρουν μικρές ζημιές, αλλά όχι για πιο σπάνιες χρονικά, αλλά όμως ζημιές μεγάλης κλίμακας τις οποίες αφήνουν σε αντασφαλιστικές εταιρίες που «φθάνουν στα όριά τους», όπως αναφέρεται, σε αυτές τις περιπτώσεις (με πρόβλεψη να αυξηθούν οι ζημιές από κλιματικές καταστροφές σε μεγάλη κλίμακα).

Οι αντασφαλιστές πάλι μοιράζουν το ρίσκο με άλλες εταιρίες ή δεν ασφαλίζουν καθόλου σε κάποιες περιπτώσεις αφήνοντας το βάρος στο δημόσιο.

Έτσι, ΕΚΤ και EIOPA δημοσίευσαν σήμερα ένα κοινό έγγραφο συζήτησης σχετικά με το πώς θα πρέπει να ασφαλιστούν καλύτερα τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση από φυσικές καταστροφές που σχετίζονται με το κλίμα, όπως πλημμύρες ή πυρκαγιές. Οι επιλογές πολιτικής που ορίζονται στο έγγραφο στοχεύουν στην ενίσχυση της υιοθέτησης και της αποτελεσματικότητας της ασφάλισης για κλιματικές καταστροφές, ενώ παράλληλα δημιουργούν κίνητρα για προσαρμογή και μείωση των κλιματικών κινδύνων.

Μεταξύ άλλων προτείνονται συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα για μεγάλης κλίμακας καταστροφές, πολιτικές διάχυσης του ρίσκου και χρήση ομολόγων καταστροφών και πολιτικές κινήτρων με μπόνους για ασφαλιζόμενους πελάτες οι οποίοι λαμβάνουν μέτρα προστασίας έναντι πιθανών καταστροφών.

Διαβάστε τη συνέχεια με τα προτεινόμενα μέτρα αναλυτικά, στο Insurance World.gr

https://insuranceworld.gr/119838/eidiseis/asfalistikes-eidiseis/ti-metra-fernoyn-ekt-kai-i-eiopa-gia-asfalisi-enanti-klimatikon-katastrofon/

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here