Χαμηλό εξακολουθεί να παραμένει το ποσοστό των πλειστηριασμών ακινήτων που κατακυρώνεται σε τρίτους.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της εταιρείας συμβούλων και διαχείρισης ακινήτων Delfi Partners & Company, από τους 35.401 πλειστηριασμούς που έγιναν πέρυσι στην Ελλάδα μόλις 9.279 κρίθηκαν επιτυχείς, πέρασαν, δηλαδή, σε τρίτους αγοραστές, ήτοι περί τους τρεις στους 10, με τους υπόλοιπους να ματαιώνονται ελλείψει πλειοδοτών. Αντίστοιχη ήταν η εικόνα και τα προηγούμενα έτη και συγκεκριμένα το 2022 προγραμματίστηκαν 38.205 ηλεκτρονικά «σφυριά», με την κατακύρωση να έρχεται για 8.750 εξ αυτών, ενώ το 2021 ολοκληρώθηκαν 11.041 πλειστηριασμοί με μόλις 2.883 να στέφονται εντέλει με επιτυχία. 

Όσον αφορά στο είδος του ακινήτου που μεταβιβάστηκε περισσότερο πέρυσι, αυτό δεν ήταν άλλο από τις κατοικίες. Ειδικότερα, από τους συνολικά 9.279 επιτυχείς πλειστηριασμούς σχεδόν οι μισοί (4.290) ήταν κατοικίες, αντιπροσωπεύοντας ποσοστό 46%. Σε χαμηλότερα ποσοστά κινήθηκαν τα καταστήματα (9%), τα γραφεία (3%), αλλά και οι βιομηχανικοί χώροι (2%), με τους επιτυχείς πλειστηριασμούς να «αγγίζουν» τους 816, 272 και 144 αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τον Managing Partner της Delfi Partners and Company, Δρ. Γεώργιο Μούντη, ο τομέας των ακινήτων στην Ελλάδα προσπαθεί να ανταπεξέλθει στις δεσμεύσεις για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, με το μέσο του πλειστηριασμού να είναι το τελευταίο εργαλείο. «Με άγονους επτά στους 10 πλειστηριασμούς, ωστόσο, η διαδικασία καθίσταται αργή και χρόνιες παθογένειες θέτουν αναχώματα στην περαιτέρω ανάπτυξη και οικονομική πρόοδο της χώρας», αναφέρει χαρακτηριστικά και συνεχίζει: «Το 2024 ευελπιστούμε η νέα νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης, η οποία έχει στόχο την ταχύτερη εξυγίανση του κλάδου, να βοηθήσει στην άρση των γραφειοκρατικών διαδικασιών και οι δείκτες να βελτιωθούν, δίνοντας μεγαλύτερη ώθηση στην πολλά υποσχόμενη ελληνική κτηματαγορά».

Πηγή: NPLConfidential.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ