Τα πρωτοσέλιδα σχεδόν μονοπωλούν εδώ και καιρό οι αυξήσεις-φωτιά σε καύσιμα και τρόφιμα, όμως σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, οι τιμές της ντομάτας είναι αυτές που καταγράφουν τη μεγαλύτερη αύξηση σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο τρόφιμο: 40% για όλες τις ποικιλίες μέσα στον Απρίλιο.

“Για τον εκτιμώμενο πληθωρισμό όπως τον αισθάνονται οι Γερμανοί, το υπ’ αριθμόν ένα αντικείμενο αγανάκτησης είναι πλέον η ντομάτα”, σημειώνει η Frankfurter Allgemeine Zeitung. “Σε τελική ανάλυση, ο καθένας πρέπει να αγοράσει τρόφιμα. Και οι περισσότεροι τρώνε ντομάτες.”

Ευθύνεται όμως και γι’ αυτό ο Πούτιν; “Η Ουκρανία δεν είναι βασικός προμηθευτής ντομάτας και πράγματι η τιμή της άρχισε να αυξάνεται πριν ο Πούτιν δώσει την εντολή για επίθεση στις 24 Φεβρουαρίου”, αναφέρει ο συντάκτης.

Οι πραγματικοί ένοχοι φαίνεται πως είναι… οι Ολλανδοί. “Το χειμώνα παίρνουμε τις ντομάτες μας κυρίως από Ισπανία και Μαρόκο και από το Μάρτιο μέχρι το Μάιο γίνεται η μεταστροφή στις ολλανδικές, βελγικές και γερμανικές ντομάτες”, εξηγεί στην εφημερίδα ο Χανς-Κρίστοφ Μπερ από τη Γερμανική Εταιρεία Πληροφοριών για την Αγροτική Αγορά (ΑΜΙ).

“Φέτος όμως αυτή η αλλαγή σκυτάλης δεν πέτυχε γιατί οι Ολλανδοί καθυστέρησαν πολύ να αρχίσουν. Κάποιες φάρμες δεν θέρμαναν τα θερμοκήπιά τους όσο άλλες χρονιές το χειμώνα, με αποτέλεσμα η ανοιξιάτικη σοδειά να είναι μικρότερη και οι καρποί να ωριμάσουν με πιο αργούς ρυθμούς.”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here