Είχαν δημιουργηθεί βάσιμες ελπίδες, την περασμένη Παρασκευή για λύση στο αδιέξοδο. Οι σινο-αμερικανικές εμπορικές και οικονομικές σχέσεις δυστυχώς δεν βελτιώθηκαν μετά τις διαπραγματεύσεις του Σαββατοκύριακου. Η πλευρά των Αμερικανών, απαιτεί τώρα συγκεκριμένες αλλαγές στην κινεζική νομοθεσία. Η Κίνα απαντά  πως δεν θα πλήξει τα συμφέροντα της.

Οι διαπραγματεύσεις μεταφέρθηκαν στο Πεκίνο, οι προοπτικές για πρόοδο φαίνονται περιορισμένες. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι εμφανίζονται να έχουν δώσει προθεσμία 30 ημερών στο Πεκίνο να καταλήξει σε συμφωνία, εάν δεν θέλει να δει πρόσθετους δασμούς στο σύνολο των κινεζικών προϊόντων, που εισάγονται στις ΗΠΑ. Η επίσης κινεζική Global Times στο editorial της αναφέρει ότι η χώρα δεν έχει κανένα λόγο να φοβάται τον εμπορικό πόλεμο.

  • «Η αντίληψη ότι η Κίνα δεν μπορεί να το αντέξει είναι μία φαντασίωση, μία εσφαλμένη κρίση» διαμηνύει.
  • «Εάν δεν τους προκαλούσαν, οι Κινέζοι δεν θα επέλεγαν τον εμπορικό πόλεμο. Ωστόσο τίποτα δεν είναι δυσβάσταχτο για την Κίνα προκειμένου να προστατεύσει την κυριαρχία, την αξιοπρέπειά της και την μακροπρόθεσμη ανάπτυξη των δικαιωμάτων των Κινέζων πολιτών. Οι επισημάνσεις των κινεζικών μέσων έρχονται ως απάντηση στις νέες αναρτήσεις του Αμερικανού προέδρου στο Twitter. Σε μία εξ αυτών ξέσπασε εκ νέου κατά της Κίνας, τονίζοντας πως «μας κατακλέβουν» και αναφερόμενος στην εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, είπε:
  • «Τους έχουμε ακριβώς εκεί που θέλουμε». Λίγο νωρίτερα πάντως, ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Λάρι Κάντλοου, προειδοποιούσε ότι «και οι δύο πλευρές θα υποφέρουν».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here