Γράφει η «ξενοδόχος»
Ο Οκτώβριος ήταν χειρότερος από το Σεπτέμβριο και τον Αύγουστο κι ακόμη χειρότερος θα είναι ο Νοέμβριος, έστω κι αν θεωρητικά οι πτήσεις από το εξωτερικό παραμένουν ‘’ανοικτές’’ στη χώρα μας, με υποχρεωτικά τεστ 48 ώρες πρίν όπως ανακοίνωσε χθές ο κ. Νίκος Χαρδαλιάς.
Τα νούμερα από το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, το Ελ. Βενιζέλος αποτυπώνουν το μέγεθος των απωλειών που όσο πάνε και μεγαλώνουν όσο αυξάνονται τα κρούσματα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και λαμβάνονται περιοριστικά μέτρα από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.
- Με δεδομένο πλέον το lockdown και την απαγόρευση μετακινήσεων από νομό σε νομό, οι πτήσεις εσωτερικού περιορίζονται στις απαραίτητες, την ίδια στιγμή που το θέμα της διασύνδεσης της χώρας με το εξωτερικό, περνάει όπως είναι φυσικό και από τις Βρυξέλλες.
Η εικόνα πάντως για την περίοδο του Οκτωβρίου και του δεκαμήνου του 2020 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών πάει από το κακό στο χειρότερο. Ακολουθώντας τους προηγούμενους μήνες, η κίνηση του Οκτωβρίου επηρεάστηκε ακόμη περισσότερο από την πανδημία COVID-19 και τις επιπτώσεις της στο αεροπορικό ταξίδι.
Ως αποτέλεσμα, η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου ήταν μόλις στις 719 χιλιάδες επιβάτες περίπου, μειωμένη κατά 68,8% σε σχέση με τα αντίστοιχα επίπεδα του 2019, οπότε είχαν διαμορφωθεί στα 2,3 εκατ.
- Οι επιβάτες, τόσο των πτήσεων εσωτερικού όσο και των διεθνών πτήσεων, κατέγραψαν μείωση της τάξης του 60,2% και 72,2% αντίστοιχα.
Συνολικά, κατά την περίοδο Ιανουαρίου- Οκτωβρίου, η κίνηση του αεροδρομίου μειώθηκε στα επίπεδα των 7,6 εκατ. επιβατών, σημειώνοντας πτώση της τάξης του 66% σε σχέση την αντίστοιχη περίοδο του 2019, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας κατά την περίοδο Μαρτίου- Οκτωβρίου.
- Η διεθνής κίνηση μειώθηκε κατά 69,3%, ενώ οι επιβάτες εσωτερικού παρουσίασαν πτώση της τάξης του 58,4%.
Απογοητευτικά είναι και τα νούμερα όσον αφορά τον αριθμό των πτήσεων στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών κατά δεκάμηνο του 2020 φθάνοντας τις 100.675, καταγράφοντας πτώση της τάξης του 48,8% σε σχέση με το 2019, λόγω των ακυρώσεων πτήσεων κατά την περίοδο Μαρτίου- Οκτωβρίου, εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας. Οι πτήσεις εσωτερικού μειώθηκαν κατά 44,1% και οι διεθνείς πτήσεις κατά 52,3%.