του Μάνου Χατζηδάκη, Επικεφαλής Ανάλυσης, ΒΕΤΑ Χρηματιστηριακή

Θετική ήταν η πρώτη χρηματιστηριακή εβδομάδα του Μαΐου, με τους επενδυτές να κινούνται επιλεκτικά, εστιάζοντας στα αποτελέσματα α’ τριμήνου, που αρχίζουν να δημοσιεύονται, αλλά και στις προοπτικές για τη φετινή χρήση, όπως αυτές αποτυπώνονται στις πυκνές τηλεδιασκέψεις των εισηγμένων εταιρειών.

Το πρώτο δείγμα γραφής από τα αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών επιβεβαιώνει την ανθεκτικότητα των βασικών γραμμών οργανικής κερδοφορίας, με τα καθαρά έσοδα από τόκους να ενισχύονται κατά 1% και τα έσοδα από προμήθειες κατά 21%, επιδόσεις που κινούνται σε ευθυγράμμιση με τις εκτιμήσεις της αγοράς και τους στόχους για τη φετινή κερδοφορία.

Τα τραπεζικά αποτελέσματα δεν επιφύλαξαν σημαντικές εκπλήξεις, γεγονός που αποτυπώθηκε σε κινήσεις συντήρησης και επιλεκτικών τοποθετήσεων στο ταμπλό, παραμένοντας ωστόσο συνολικά υποστηρικτικά για την αγορά. Πέραν των αποτελεσμάτων, η αγορά φαίνεται να προεξοφλεί και μια σειρά εταιρικών πράξεων αυξημένης κεφαλαιακής έντασης, όπως σε Αττικά Πολυκαταστήματα, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, Trastor και METKA ATE, κινητοποιώντας σημαντικό μέρος των ενεργών χαρτοφυλακίων τόσο εγχώριων όσο και ξένων επενδυτών.

Μέχρι στιγμής, οι γεωπολιτικές αναταράξεις φαίνεται να παραμένουν διαχειρίσιμες για τις εισηγμένες εταιρείες, οι οποίες έχουν προχωρήσει είτε σε εξασφάλιση αποθεμάτων σε ευνοϊκές τιμές είτε σε κινήσεις αντιστάθμισης κινδύνου για βασικά στοιχεία του κόστους πωληθέντων. Ωστόσο, η διάρκεια της ενεργειακής κρίσης αποτελεί κρίσιμη μεταβλητή, καθώς οι δυνατότητες αντιστάθμισης δεν είναι ανεξάντλητες, γεγονός που σημαίνει ότι μια παρατεταμένη περίοδος υψηλών τιμών ενέργειας ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά τόσο το κόστος παραγωγής όσο και τη ζήτηση.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης επέστρεψε στη γνώριμη ζώνη αντίστασης των 2.300 μονάδων, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτές διαγραμματικές εκκρεμότητες στην περιοχή των 2.230-2.250 μονάδων. Η ένταση του ανοδικού χάσματος ενδέχεται να λειτουργήσει ως πρώτη σημαντική στήριξη για την αγορά, καθώς στην ίδια περιοχή –και ελαφρώς χαμηλότερα– συγκλίνουν οι βασικοί κινητοί μέσοι όροι των 30 και 50 ημερών. Ο MACD, μετά από μια σύντομη υποχώρηση στη ζώνη αμφιβολίας, επανήλθε σε σήμα τοποθετήσεων, ενώ οι βραχυπρόθεσμοι ταλαντωτές έχουν αποφορτιστεί αισθητά μετά την έντονη ανοδική κίνηση της περασμένης Τετάρτης.

Παράλληλα, η ημερήσια συναλλακτική δραστηριότητα έχει ανακάμψει σημαντικά, από τα 220 εκατ. ευρώ του δεύτερου δεκαπενθημέρου του Απριλίου στα περίπου 300 εκατ. ευρώ, στοιχείο που υποδηλώνει αυξημένη συμμετοχή και ευρύτερη διάχυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος. Πρόκειται για μια αναγκαία συνθήκη προκειμένου ο Γενικός Δείκτης να επιχειρήσει, με καλύτερες πιθανότητες επιτυχίας, την ανοδική διαφυγή πάνω από την κρίσιμη τεχνική αντίσταση των 2.300 μονάδων.

Σήμερα, Τρίτη 12 Μαΐου, αργά το βράδυ, αναμένεται με πολύ ενδιαφέρον η ανακοίνωση του MSCI για την πρώτη τριμηνιαία αναδιάρθρωση των δεικτών για το 2026. Από το μέτωπο των αποτελεσμάτων σήμερα αναμένεται να ανακοινώσουν μεγέθη α’ τριμήνου η ΔΕΗ, η Optima Bank και η Austriacard, την Τετάρτη η Trade Estates και την Πέμπτη η Helleniq Energy.

Σε ό,τι αφορά τα μερίσματα, χωρίς το μέρισμα χρήσης θα διαπραγματεύονται η Coca-Cola (1,20 ευρώ) και ο ΟΛΘ (2,20 ευρώ), την Πέμπτη, ενώ η μετοχή της Prodea θα είναι κομμένη από το υπόλοιπο μερίσματος (1,42 ευρώ), την Παρασκευή.

AΠΟ ΧΡΗΜΑ WEEK