Αν και βρέθηκε το προηγούμενο διάστημα στο «μάτι του κυκλώνα» με εκατέρωθεν πολιτικές αναφορές και έντονες διακυμάνσεις της μετοχής στο ταμπλό του ΧΑ, αισιοδοξία επικρατεί στο ΥΠΕΝ για τα επόμενα κρίσιμα βήματα της ΔΕΗ. Γιατί;

– Όπως σημείωσε ο Υπ. Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης η ελληνική πλευρά έχει την πεποίθηση ότι προσέρχεται με μια σύγχρονη και ευρωπαϊκή ατζέντα προτάσεων που θεωρεί ότι υπηρετεί τόσο τη ΔΕΗ όσο και την εθνική οικονομία αλλά και τους ευρωπαϊκούς στόχους, δηλαδή σέβεται τις διεθνείς συμφωνίες για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα αλλά και το ευρωπαϊκό πλαίσιο για απελευθέρωση της αγοράς και υλοποίηση του νέου μοντέλου λειτουργίας (target model) του ηλεκτρισμού.

– Τα μέτρα που εφάρμοσε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των ταμειακών προβλημάτων είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, η έκθεση των ορκωτών λογιστών της ΔΕΗ, η οποία θα δημοσιοποιηθεί στις 24 Σεπτεμβρίου θα είναι θετική για τη βιωσιμότητα της επιχείρησης.

Κατά τα άλλα, αν και οι επίσημες διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν σε σχέση με τις προοπτικές της ΔEH και το σύνολο της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας δεν έχουν ξεκινήσει, η κυβέρνηση έχει έτοιμα τα επιχειρήματα – παραμέτρους για την «επόμενη μέρα».

ΟI θέσεις της ελληνικής πλευράς για τη ΔΕΗ στη διαπραγμάτευση με Κομισιόν

-Κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ

-Η πώληση του ΔΕΔΔΗΕ

-Η απαλλαγή της ΔΕΗ από τον εναγκαλισμό με το δημόσιο σε ό,τι αφορά τις προμήθειες και τους διαγωνισμούς, που δεν της επιτρέπει να ανταγωνιστεί επί ίσοις όροις τους ανταγωνιστές της

-Με το δεδομένο ότι σήμερα υπάρχουν μονάδες που κοστίζουν περισσότερο στη ΔΕΗ όταν λειτουργούν παρά εάν έμεναν κλειστές, θα «τρέξει» το ζήτημα της απολιγνιτοποίησης

-Τέλος, μεγαλύτερη έμφαση θα δοθεί στις ΑΠΕ

Αξίζει να αναφερθεί πως για το ζήτημα της απολιγνιτοποίησης η ΓΕΝΟΠ εκφράζει την αντίθεσή της σε ένα πρόγραμμα βίαιης απόσυρσης μονάδων, ενώ υπέρ τάσσεται στην κατάργηση των ΝΟΜΕ.

Όπως επεσήμανε πάντως ο κ. Χατζηδάκης για τους λιγνίτες – κατά την χθεσινή συνάντηση του ΥΠΕΝ με το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ – στόχος είναι ο ανοιχτός διάλογος και σε αυτό το πλαίσιο προγραμματίζει επισκέψεις τόσο στη Δ. Μακεδονία όσο και στην Μεγαλόπολη στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Βάιος Κρόκος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here