Γράφει η «ξενοδόχος»
Να ξεχωρίσει … την ήρα από το στάρι θέλει, σε πρώτη φάση, το κυβερνητικό επιτελείο στο μέτωπο των βραχυχρόνιων τουριστικών μισθώσεων, μέσα από το νέο φορολογικό πλαίσιο.
Σε δεύτερη φάση,
- «θα έρθουν και οι επιπλέον ρυθμίσεις σε θέματα ασφάλειας, υγιεινής ή ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα των πολυκατοικιών, οι οποίες φιλοξενούν διαμερίσματα για βραχυχρονίες μισθώσεις σε τουρίστες μέσα από τις γνωστές πλατφόρμες τύπου Airbnb, booking.com κ.τ.λ.» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Η ρύθμιση της αγοράς, πέραν του φορολογικού πλαισίου αποτελεί πάγιο αίτημα, ειδικά την τελευταία διετία, από πλευράς του ξενοδοχειακού κλάδου, με προτάσεις που περιλαμβάνουν ακόμη και τον χρονικό περιορισμό των 90 ημέρων γι’ αυτού του είδους τα διαμερίσματα.
Για το τελευταίο θέμα, ακόμη κι αν υπάρξουν κυβερνητικές ρυθμίσεις (αργότερα μέσα στην επόμενη χρονιά) αναφορικά με ζητήματα π.χ. πυρασφάλειας, υγιεινής ή άλλα θέματα που διασφαλίζουν την ποιότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος– με το σκεπτικό πάντα ότι οι βραχυχρόνιες τουριστικές μισθώσεις έχουν μετεξελιχθεί τελικά σε αναπόσπαστο κομμάτι της φιλοξενίας- στην κυβέρνηση δε φαίνεται να θεωρούν απαραίτητο να υπάρξει χρονικός περιορισμός ως προς τη μίσθωση των σπιτιών στους τουρίστες. Πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση, που ήταν σε εκκρεμότητα από την προηγούμενη κυβέρνηση, σύμφωνα με την οποία η τουριστική μίσθωση σπιτιών θα ορίζονταν σε 90 ημέρες το χρόνο.
Αντίθετα, θεωρούν ότι και για λόγους ανταγωνισμού είναι εκ των ων ουκ ανευ να υπάρξει η φορολογική συμμόρφωση όλων των ιδιοκτητών που μισθώνουν σπίτια σε τουρίστες.
- Σύμφωνα με τις νέες φορολογικές ρυθμίσεις, προβλέπεται η δυνατότητα της φορολογικής διοίκησης να ζητά εντός προθεσμίας, με έγγραφο ή ηλεκτρονικό αίτημα, από κάθε διαχειριστή ψηφιακής πλατφόρμας, η οποία δραστηριοποιείται στην οικονομία του διαμοιρασμού, ανεξάρτητα από το εάν αυτή έχει μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα ή όχι οποιαδήποτε πληροφορία ή στοιχείο σχετικά με πρόσωπα που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα ως πωλητές (ιδιοκτήτες ακινήτων), για τα οποία προκύπτουν ή μπορεί να προκύψουν φορολογικές υποχρεώσεις στην Ελλάδα.
Όπως διευκρινίζεται στο νομοσχέδιο, τα πρόστιμα στην περίπτωση μη συμμόρφωσης μπορούν να ανέλθουν από 30.000 μέχρι και 100.000 ευρώ για τον πάροχο υπηρεσιών διαδικτύου. Για άλλες κατηγορίες, όπως ιδιοκτήτες ακινήτων, φυσικά ή νομικά πρόσωπα που ενοικιάζουν ακίνητα μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου Aibnb, εφόσον δεν παρέχουν πληροφορίες που τους ζητά η ΑΑΔΕ, προβλέπονται πρόστιμα από 5.000 έως και 30.000 ευρώ.
Εάν δεν ανταποκριθούν στο αίτημα, οι πάροχοι υπηρεσιών πρόσβασης στο διαδίκτυο θα εντέλλονται να “κατεβάσουν” τους σχετικούς ιστότοπους από το ελληνικό ίντερνετ. Η φορολογική διοίκηση μάλιστα, μπορεί να δημοσιεύει στον ιστότοπό της κατάλογο ψηφιακών πλατφορμών στις οποίες έχουν επιβληθεί τέτοιες κυρώσεις.