Στις 10.865,77 μονάδες ο DAX στο ξεκίνημα της εβδομάδος και απ΄ ότι φαίνεται μία περαιτέρω υποχώρηση της τάξεως, ακόμη και, των 1.000 μονάδων είναι πιθανή. Στα χαμηλότερα επίπεδα θα διαμορφωθεί ένας σχηματισμός “πυθμένα”, όπου το γερμανικό χρηματιστήριο θα ταλαιπωρηθεί επί μακρόν χρονικό διάστημα. Πιθανόν αυτή η χρηματιστηριακή ταλαιπωρία να είναι απόρροια επιβράδυνσης του ρυθμού ανάπτυξης βασικών τομέων, κλάδων της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης, ενδεχομένως συνέπεια της συνεχιζόμενης επιβάρυνσης του χρηματοπιστωτικού περιβάλλοντος της και της έκθεσης της σε αδύναμες και προβληματικές οικονομίες, κυρίως του Νότου.
Η περίπτωση της Deutsche Bank, που από ιστορικό χαμηλό διορθώνει σε ιστορικό χαμηλότερο, τα σενάρια…συγχώνευσης με την άλλη προβληματική γερμανική τράπεζα, την Commerzbank μάλλον για…κορυφή του παγόβουνο μοιάζουν, σύμφωνα με το αιρετικό zerohedge.com και αμερικανούς αναλυτές.
Ο DAX είναι σε διόρθωση πλην όμως τεχνικά οι long δικαιούνται μίας αξιόλογης βραχυπρόθεσμης ανοδικής αντίδρασης- στο πλαίσιο μίας ανοδικής διόρθωσης, και μόνον- που θα μπορούσε να επαναφέρει τον δείκτη προς τις 11.660 μονάδες.
Ομως θα περάσει χρόνος πολύς, ίσως και χρόνια, για να ξανά πιάσει τα υψηλά των 13.596 μονάδων. 
Στις 2.599,95 μονάδες ο S&P 500 και έμπειροι αναλυτές θεωρούν πως η απώλεια της στήριξης των 2.620 μονάδων η τεχνική εικόνα για τον “δείκτη των δεικτών” της Wall Street επιβαρύνθηκε δραματικά, ενδεχομένως και ανεπανόρθωτα. Η συγκεκριμένη περιοχή έχει μετατραπεί, πλέον, σε αντίσταση. Ας ελπίσουμε, ότι δεν θα έχει την ίδια…τύχη και εκείνη των 2.580 ή ακόμη χειρότερα των 2.533 μονάδων γιατί τότε η διόρθωση για τον S&P 500 θα προσλάβει ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΕΣ διαστάσεις. Για την αποκατάσταση της βαριάς “τραυματισμένης εικόνας” απαιτείται- τουλάχιστον- η αντίσταση των 2.689 (σχετικά εύκολη υπόθεση) και στη συνέχεια των δύο ΚΜΟ 200 ημερών (σχετικά δυσκολότερη).
Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον, στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, οι long επιχειρούν να αυτονομηθούν στον βαθμό που αυτό είναι εφικτό για ένα ‘ρηχό” χρηματιστήριο, όπου τη μερίδα του λέοντος της μεγάλης κεφαλαιαοποίησης (τραπεζικών και blue chips ) την ελέγχουν τα πανίσχυρα ξένα funds.
Τεχνικά για τον FTSE25, συνακόλουθα τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, αν τη νέα εβδομάδα κινηθεί πτωτικά, η εστίαση μας γίνεται στην πλησιέστερη σημαντική στήριξη των 1.672-1.669 μονάδων όπου εκτός των άλλων συγκλίνει η στήριξη του συστήματος (εκθ. ΚΜΟ 30 ημερών).
Εάν αντέξει τότε καλώς, θα διατηρηθούν βάσιμες οι ελπίδες ότι θα μπορούσε να αντιδράσει και πάνω από τις 1.705 προς τις 1.715-1.720 και φιλόδοξα προς τις 1.750 μονάδες.
Συνεκτιμώντας, πως την Παρασκευή λήγει το τελευταίο triple witching για το 2018 και τα ΣΜΕ στον δείκτη ήταν , στα 770 ΣΜΕ με μικρό discount της τάξεως του 0,92%, για την τρέχουσα σειρά

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here