Εξαιρετικά πιθανό θεωρείται….να φέρει πιο κοντά μία νέα έκδοση κρατικού ομολόγου το ράλι που σημειώνεται τις τελευταίες ημέρες στην απόδοση, όλων ανεξαιρέτως των χρονικών σειρών,με το θεωρούμενο benchmark 10ετές να υποχωρεί ακόμη και έως και το 1,543% (νέο ιστορικό χαμηλό) και να κλείνει την Παρασκευή στο 1,626% .
     Η απάντηση που μας δόθηκε από αρμόδια πηγή χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο (για ένα 10ετές; ) προτίμησε να παραπέμψει πρώτα στον κύκλο αναβαθμίσεων από ξένους οίκους, που αναμένονται από τον Σεπτέμβριο για τις προοπτικές της οικονομίας αλλά και για τον τραπεζικό κλάδο.
     Δεδομένου ότι το τελευταίο διάστημα Fitch και Moody’s αντί οποιασδήποτε άλλης βαθμολόγησης επέλεξαν να τηρήσουν σιγήν ιχθύος το μήνυμα προς την Αθήνα εκλαμβάνεται ως “…πρώτα να δούμε τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης και στη συνέχεια βλέπουμε”.
     Μάλιστα πηγή του οίκου Standard & Poor’s θεώρησε ως πολύ πιθανόν μία τέτοια κίνηση από την πλευρά του ΟΔΔΗΧ, λίγο μετά ή λίγο πριν την επόμενη αξιολόγηση του (στις 25 Οκτωβρίου).
Άλλωστε τα ξένα funds θεωρούν- και δικαιολογημένα- πως η υποχώρηση του 10ετούς οφείλεται περισσότερο στο ράλι που εξελίσσεται ευρύτερα για τα ομόλογα διεθνώς και δη σε αυτό του αντίστοιχου ιταλικού, που θεωρείται και σημείο σύγκρισης με το ελληνικό. Χωρίς αυτό να σημαίνει, πως στην θεαματική αποκλιμάκωση της απόδοσης (στο 4,688% το υψηλό 52 εβδομάδων) δεν αποτυπώνονται οι πολιτικές εξελίξεις και η προσδοκία πως η χώρα σταδιακά θα κινηθεί προς την κατεύθυνση της κανονικότητας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here