Παρά τις διάφορες αρνητικές ειδήσεις το 2019, ιδιαίτερα τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες κατέληξαν σε θετικό πρόσημο σε ετήσια βάση.

Ο S&P 500 κερδίζει κατά 28% το 2019, ο δείκτης Dow Jones κατά 19% και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq Composite σημείωσε άνοδο περίπου της τάξης του 30%.

Επιπλέον, υπάρχουν θετικές προσδοκίες για τις αγορές ιδίων κεφαλαίων, καθώς οι μεγάλες δυνάμεις έχουν αποφασίσει να συνάψουν συμφωνία. Η ακριβής ημερομηνία υπογραφής της δεν έχει δημοσιευθεί ακόμη, αλλά, σύμφωνα με την eTrader, «Το Φαινόμενο του Ιανουαρίου» (January Effect) θα μπορούσε να τονώσει τις αγορές με την έλευση του 2020.

Όπως σημειώνει ο Δημήτρης Γκομούζας, Senior Analyst της eTrader, το  «Φαινόμενο του Ιανουαρίου»,  δηλαδή η εποχιακή τάση των μετοχών να αυξάνονται αυτόν τον μήνα, θεωρείται ότι συμβαίνει όταν οι επενδυτές πωλούν νικητήριες μετοχές για να επιβαρύνονται με φόρους κεφαλαίου στα τέλη Δεκεμβρίου και χρησιμοποιούν αυτά τα κεφάλαια για να κερδοσκοπούν σε μετοχές χαμηλότερης απόδοσης.

Σύμφωνα με την investopedia.com, o S&P 500 αυξήθηκε 62% την εποχή του Ιανουαρίου (56 φορές από τις 91) από το 1928 έως το 2018.

Η αβεβαιότητα του Brexit και οι προσδοκίες για την Γηραιά Ήπειρο

Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, οι ευρωπαϊκές αγορές το 2019 επηρεάστηκαν ιδιαίτερα από την αβεβαιότητα που περιβάλλει το Brexit. Ωστόσο, οι αγορές έχουν αυξηθεί ούτως ή άλλως. Ο ευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx αυξήθηκε κατά 23% το 2019. Γενικά, η επικρατούσα άποψη μεταξύ των ειδικών είναι ότι οι ευρωπαϊκές αγορές είναι επί του παρόντος υποτιμημένες και επομένως αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω.

Οι ελληνικές αγορές επηρέασαν επίσης το παγκόσμιο οικονομικό γίγνεσθαι φέτος. Η Ελλάδα πώλησε δεκαετή ομόλογα τον Μάρτιο για πρώτη φορά από το 2010. Εξάλλου, η «έξοδος» της Ελλάδας από τα capital controls σηματοδοτεί μια επιστροφή στη σταθερότητα και έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των ξένων επενδυτικών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα, η οποία βοηθά τη χώρα να διατηρήσει την αναπτυξιακή της πορεία. Οι ελληνικές μετοχές αυξήθηκαν σημαντικά σχεδόν κατά 50% φέτος (Γενικός Δείκτης Χρηματιστηρίου Αθηνών).

Στο επίκεντρο η Saudi Aramco

Πιθανώς τα πιο πολυσυζητημένα γεγονότα του έτους στις κεφαλαιαγορές ήταν οι IPO της Alibaba και της Saudi Aramco. Όπως επισημάνθηκε από την eTrader, η IPO Saudi Aramco, η οποία εισήλθε στο χρηματιστήριο της Tadawul στις 11 Δεκεμβρίου, ήταν μία από τις πιο πολυαναμενόμενες πρωτογενείς εκδόσεις μετοχών τα τελευταία χρόνια. Τα μερίδια της εταιρείας κατά την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης έφθασαν σε μέγιστη ημερήσια αύξηση 10% και η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας ανήλθε στα 1,9 τρισεκατομμύρια δολάρια, ξεπερνώντας έτσι την Apple, η οποία μέχρι στιγμής είχε το προβάδισμα των 1,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Επί του παρόντος, οι μετοχές παρουσιάζουν άνοδο κατά 11%.

Η Alibaba, η οποία εισήλθε στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, κατέλαβε τη δεύτερη θέση ως προς το μέγεθος της IPO της. Η εταιρεία έλαβε 25 δισεκατομμύρια δολάρια από την πώληση μετοχών, ποσό που αντιστοιχεί σε μόλις 0,6 δισεκατομμύρια δολάρια λιγότερα από την αντίστοιχη την Saudi Aramco.

Β.Κ