Και από τις δύο πλευρές- ανατολικά από την Τουρκία και δυτικά από την Ιταλία– τα σύννεφα που έχουν πυκνώσει για τις οικονομίες των δύο χωρών σε συνδυασμό με την εκρηκτική κατάσταση που διαμορφώνεται και σε πολιτικό επίπεδο θα μπορούσαν να διευκολύνουν την Ελλάδα να…ξεγλιστρήσει σε ζητήματα που αφορούν από το Χρέος μέχρι τα εθνικά θέματα. 

Αυτή την εκτίμηση, μου έκανε έμπειρος και ψύχραιμος γεωπολιτικός αναλυτής με αφορμή την ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης στην Τουρκία αλλά και την ανάδειξη της παραμέτρου της Ιταλίας που από χθες έχει «βάλει φωτιά» σε μετοχές, ομόλογα κ.λ.π του ευρώ- Νότου.

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούν σε Βρυξέλλες και Βερολίνο τα όσα διαδραματίζονται και στις δύο χώρες, με τη μεν Κομισιόν, επί της ουσίας, αδύναμη να παρέμβει  και το Βερολίνο πολύ μακρυά από τον ισχυρό εαυτό του της παντοκρατορίας Μέρκελ- Σόιμπλε. Αντιθέτως έχει πάρει πόντους ο Μακρόν οδηγώντας το Παρίσι σε έμμεση κόντρα με το Βερολίνο, καθώς και με τις πλάτες Τραμπ- Ουάσιγκτων κάνει παιχνίδι στην ευρύτερη περιοχή του Λεβάντε.

Για χρεοκοπία της τουρκικής οικονομίας, που έχει ήδη ξεκινήσει κάνει λόγο η ελβετική γερμανόφωνη Neue Zurcher Zeitung με τον αρθρογράφο να βλέπει μέχρι και capital controls,  στην εμπιστοσύνη των επενδυτών που μειώνεται ραγδαία αναφέρεται το Bloomberg και εάν οι αγορές θέλουν να τιμωρήσουν τον αμετροεπή Σουλτάνο δεν έχουν παρά να του βγάλουν 1-2 υποβαθμίσεις του outlook της τουρκικής οικονομίας μέχρι τις εκλογές. Ξέρουν από τέτοια παιχνίδια και η Fitch και η Standard & Poors. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here