Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, προέβη σε αυτοψία της πορείας των έργων, στο ιστορικό πυρήνα του π. βασιλικού κτήματος στο Τατόι, -συνολικού προϋπολογισμού 58.000.000 ευρώ- δίνοντας και οδηγίες για τον συντονισμό των επόμενων ενεργειών, ώστε απρόσκοπτα να συνεχιστεί η εκτέλεση του συνολικού έργου της αποκατάστασης, ανάδειξης και απόδοσης του κτήματος, εντός των προκαθορισμένων χρονοδιαγραμμάτων, με στόχο την ολοκλήρωσή του, το 2027.
Όπως δήλωσε η Λίνα Μενδώνη, “Στο πλαίσιο των αυτοψιών μας, στο π. βασιλικό κτήμα Τατοΐου, έγινε συνολική εκτίμηση της πορείας των έργων, τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη. Δώσαμε οδηγίες για την ταχεία εκπόνηση των αναγκαίων μελετών για την αποκατάσταση μικρότερων κτηρίων, που θα χρησιμοποιηθούν από το Υπουργείο Πολιτισμού, ώστε να εξασφαλιστεί η απαραίτητη ωριμότητα για την χρηματοδότησή τους. Επιταχύνουμε τις διαδικασίες και συντονίζουμε τις δράσεις των συναρμοδίων υπηρεσιών, προκειμένου να ολοκληρώσουμε τα έργα που έχουμε αναλάβει, εντός των χρονοδιαγραμμάτων που επιβάλλουν τα χρηματοδοτικά μας εργαλεία και ιδιαίτερα το Ταμείο Ανάκαμψης, που θέτει ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2025. Αποτελεί προτεραιότητα για το Υπουργείο Πολιτισμού η αποκατάσταση των κτηρίων-μνημείων του ιστορικού πυρήνα του π. βασιλικού κτήματος. Υπηρετεί τον συνολικό σχεδιασμό της κυβέρνησης για τη δημιουργία ενός σημαντικού πόλου πολιτισμού, αναψυχής και ανάπτυξης για την περιοχή και ευρύτερα την Αττική”.
Όσον αφορά στο Ανάκτορο, είναι σε εξέλιξη οι εργασίες αποκατάστασης στο σύνολο του κτηρίου. Έχουν αποξηλωθεί εξωτερικά οι προσθήκες των νεότερων φάσεων, ώστε το κτήριο να επανέλθει στην αρχική του μορφή, επί Γεωργίου Α΄. Προκειμένου το Ανάκτορο-Μουσείο να έχει το μικρότερο δυνατό ενεργειακό αποτύπωμα, προχωρούν με ταχείς ρυθμούς οι γεωτρήσεις και η διαμόρφωση του χώρου για την υποδοχή του μηχανοστασίου και των λοιπών εγκαταστάσεων γεωθερμίας.
Εντός του επόμενου διμήνου, ολοκληρώνεται το σύνολο των μελετών της κατασκευής των δικτύων υποδομής -υδροδότηση, ηλεκτροδότηση, τηλεπικοινωνίες, ασφάλεια και πυροπροστασία- στον ιστορικό πυρήνα του κτήματος, προκειμένου το έργο να δημοπρατηθεί εντός του τρέχοντος έτους. Στο τέλος Σεπτεμβρίου ολοκληρώνεται και η μελέτη ανάδειξης των κήπων του Ανακτόρου, όποτε δημοπρατείται το έργο.
Το Μουσείο των βασιλικών αμαξών θα φιλοξενηθεί στο κτήριο του Παλαιού Βουστασίου (Στάβλος Γεωργίου Α’). Η αποκατάστασή του ολοκληρώνεται στο τέλος του 2023. Στο Νέο Βουστάσιο -η μία πτέρυγα του οποίου θα στεγάσει τα οχήματα της τ. βασιλικής οικογένειας, ενώ η άλλη το Μουσείο που είναι αφιερωμένο στην αγροκτηνοτροφική παραγωγή του κτήματος- η διαγωνιστική διαδικασία έχει ήδη ολοκληρωθεί και βρίσκεται στη φάση κατακύρωσης του αναδόχου.
Τα έργα αποκατάστασης στα κτήρια του συγκροτήματος “Στάθμευσης Οχημάτων” προχωρούν με απολύτως ικανοποιητικούς ρυθμούς. Εδώ προβλέπεται να στεγαστούν επισκέψιμα εργαστήρια της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων και Νεότερων Μνημείων του ΥΠΠΟ. Στο ίδιο συγκρότημα θα μεταστεγαστεί το γραφείο των Προσκόπων από το Κατσιμίδι και η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Τα έργα αυτά, όπως και η αποκατάσταση της Οικίας Sturm, της Οικίας Φροντιστή και της Αποθήκη, της Οικίας Αρχικηπουρού, του Κτήριο Τηλεπικοινωνιών και της Οικία των Οδηγών 1 και 2, ολοκληρώνονται μέχρι το τέλος του 2023 και παραδίδονται σε χρήση.
Προχωρούν συστηματικά και με προσήλωση στην επιστημονική δεοντολογία, τα έργα καταγραφής, τεκμηρίωσης, ψηφιοποίησης και συντήρησης των κινητών αντικειμένων, που θα χρησιμοποιηθούν για τις μουσειακές εκθέσεις, καθώς και της ψηφιοποίησης του αρχείου και του χαρτώου υλικού. Η Υπουργός Πολιτισμού έδωσε οδηγίες στις αρμόδιες Διευθύνσεις για συντονισμό των ενεργειών τους, με στόχο την επίσπευση των εργασιών, αλλά και την ολοκληρωμένη εισαγωγή των αντικειμένων στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Κινητών Μνημείων (ΟΠΣ) του Υπουργείου Πολιτισμού.
Την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, συνόδευαν ο Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου, η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Έργων Μαρία Ανδρουλιδάκη, η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων Ιωάννα Καράνη, η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων και Νεοτέρων Μνημείων Μαρία Μερτζάνη, η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων Μαρία Γαρέζου, καθώς και άλλα υπηρεσιακά στελέχη του ΥΠΠΟ.