Το νέο μοντέλο χρεώσεων αλλά και των κρατικών επιδοτήσεων που θα χαμηλώνουν το τελικό κόστος για τον καταναλωτή ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας .

 

Στην ουσία υπάρχουν 3 κλιμάκια κατανάλωσης. Ανάλογες θα είναι οι επιδοτήσεις.

  • Στην χαμηλότερη κατηγορία έως 500 Κιλοβατώρες το μήνα, το ύψος της επιδότησης θα είναι μεγαλύτερο.
  • Στην ενδιάμεση (π.χ από 500 έως 1000 κιλοβατώρες το μήνα) η ενίσχυση θα είναι λίγο χαμηλότερη
  • Στο κλιμάκιο με τη μεγαλύτερη κατανάλωση (από 1.000 έως 1500) η επιχορήγηση θα είναι η μικρότερη.

Για τις μεγάλες καταναλώσεις, θεσπίζεται ειδικό κίνητρο για μείωση της χρήσης με στόχο την μείωση κατά -15% σε σχέση με πέρυσι. Σ’ αυτούς τους καταναλωτές που καταφέρνουν να μειώσουν τη χρήση έως 15% θα προσφέρεται ως bonus, μεγαλύτερη επιδότηση.

Για καταναλώσεις πάνω από 501  κιλοβατώρες θα υπάρξει bonus 50 € στην επιδότηση αν υπάρχει μείωση στην κατανάλωση κατά -15% στην ημερήσια κατανάλωση σε σχέση με το 2021.

  • Παράλληλα θα υπάρξει οριζόντια επιδότηση ύψους 90 € ανά θερμική μεγαβατώρα στο φυσικό αέριο αλλά και ένα ειδικό τέλος για ηλεκτροπαραγωγούς που χρησιμοποιούν το αέριο ως πρώτη ύλη για την παραγωγή ηλεκτρισμού.
Στρατηγικά, η κυβερνητική πολιτική έχει 3 στόχους:
  • προσιτές τιμές ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις,
  • ρυθμιστικές αποφάσεις για την αποσύνδεση της τιμής φυσικού αερίου από αυτές της ηλεκτρικής ενέργειας
  • επάρκεια εφοδιασμού.

Φυσικό αέριο και Πετρέλαιο

Στόχος της κυβέρνησης είναι -μετά την επιδότηση- να μειωθεί το τιμολόγιο του καταναλωτή  κατά περίπου 50%. Προφανώς δεν καλύπτεται το σύνολο του αυξημένου κόστους λόγω της εκτόξευσης των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου σε επίπεδα πολλαπλάσια σε σχέση με πέρυσι.

Η ενίσχυση θα έχει στόχο την αποκλιμάκωση των τιμών για τους καταναλωτές από 24 λεπτά ανά θερμική κιλοβατώρα στα 12-14 λεπτά.

Στην περίπτωση του φυσικού αερίου, ωστόσο, δεν προβλέπεται η δυνατότητα περαιτέρω έκπτωσης λόγω εξοικονόμησης . Είναι δύσκολο να γίνει επιμερισμός στις πολυκατοικίες που έχουν κεντρική θέρμανση με φυσικό αέριο.

Στο πετρέλαιο θέρμανσης, με βάση τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε αργά χθες το βράδυ στη Βουλή, προβλέπεται η συνέχιση της έκπτωσης κατά 20 λεπτά ανά λίτρο μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Προβλέπεται και δυνατότητα παράτασης ή και αναπροσαρμογής του ποσού της επιδότησης, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here