Αυτή είναι η αλήθεια για την Εθνική Ασφαλιστική (σήμερα)

0

του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Παρά το εντυπωσιακό -για τα δεδομένα της εποχής- τίμημα των 676 εκατ. ευρώ που -σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες- προσέφερε ο κινεζικός όμιλος Gongbao για το 75% των μετοχών της Εθνικής Ασφαλιστικής, το σίριαλ αυτής της ιδιωτικοποίησης δεν φαίνεται να ολοκληρώνεται σύντομα.

Η διοίκηση της Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας, σε συνεργασία με τους συμβούλους της, Morgan Stanley και Goldman Sachs, αξιολογεί τη μοναδική τελικά πρόταση που κατατέθηκε, αφού ο επίσης κινεζικής προέλευσης Όμιλος Fosun, θορυβημένος από την υπόθεση Folli Follie επέλεξε να αποστασιοποιηθεί από τη διαδικασία και να μην καταθέσει προσφορά.

Κάποια στελέχη της Εθνικής Ασφαλιστικής ψιθυρίζουν επίμονα ότι η διοίκηση του Ομίλου συζητά τώρα -εκτός από την πρόταση της Gongbao (που ελάχιστα απέχει από τα 718 εκατ. ευρώ στα οποία είχε συμφωνήσει με την κοινοπραξία ΕΧΙΝ)- και το ενδεχόμενο να προτιμηθεί η διαδικασία εισαγωγής των μετοχών της Εθνικής Ασφαλιστικής στο Χρηματιστήριο.

—– Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική Ασφαλιστική ήταν εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της              Αθήνας, απορροφήθηκε από την Εθνική και τώρα συζητείται η επανεισαγωγή των                 μετοχών της στο Χ.Α.

Για να γίνει αυτό θα πρέπει να πραγματοποιηθεί σε μικρό χρονικό διάστημα μια δημόσια εγγραφή και προσφορά μετοχών της τάξης τουλάχιστον των 250 εκατ. ευρώ σ’ ένα Χρηματιστήριο που δύσκολα διεκπεραιώνει συναλλαγές ύψους 40 εκατ. ευρώ ημερησίως και σ’ ένα επενδυτικό κλίμα που έχει διαβρωθεί από το σκάνδαλο Folli Follie, τις διεθνείς αναταράξεις και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στην έξοδό της στις αγορές…

Από την πλευρά της Gongbao εκφράζεται δυσαρέσκεια από το γεγονός ότι ουδείς από τη διοίκηση του Ομίλου της Εθνικής επικοινώνησε μαζί τους -έστω και για τυπικές ευχαριστίες- μετά την υποβολή της μοναδικής προσφοράς.

Διάβασαν την επίσημη ανακοίνωση της τράπεζας και τώρα περιμένουν μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας να ανακηρυχθούν βάσει της διαδικασίας «προτιμητέος επενδυτής», ώστε να αποσταλεί ο φάκελος με την προσφορά στην Τράπεζα της Ελλάδος για την τελική έγκριση και την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Ο έλεγχος της ΤτΕ για την προέλευση των κεφαλαίων του προσφερόμενου τιμήματος, το fit and proper του αγοραστή και το επιχειρησιακό του σχέδιο για την ανάπτυξη της Εθνικής Ασφαλιστικής θα κρατήσει τουλάχιστον μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Στη διαδικασία αξιολόγησης αναμιγνύονται και οι κεντρικές τράπεζες Κύπρου και Ρουμανίας, όπου η Εθνική Ασφαλιστική διατηρεί θυγατρικές.

Τα στελέχη της Gongbao με τα οποία επικοινώνησε το www.banks.com.gr αναφέρουν ότι για την υποβολή της πρότασης υπήρξε στενή συνεργασία με την -ουσιαστικά κρατική κινεζική τράπεζα- Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) που σήμερα θεωρείται η μεγαλύτερη τράπεζα στον πλανήτη. Επίσης υπήρξε στενή συνεργασία για τη διαμόρφωση της συνολικής πρότασης με στελέχη της κινεζικής πρεσβείας που διερεύνησαν τις απαιτήσεις και τις συνθήκες στον Όμιλο της Εθνικής.

Στελέχη της κρατικής τράπεζας ICBC είχαν έρθει στην Αθήνα και συναντήθηκαν με κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης, διατυπώνοντας την πρόθεσή τους να επενδύσουν έως και 100 δισ. ευρώ στην Ευρώπη.

Όσον αφορά τη FOSUN τα πράγματα είναι σχετικά απλά:

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ηλίας Ζαγοραίος, μετά τη μηνυτήρια αναφορά της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, έχει δώσει εντολή να διερευνηθεί αν υφίσταται το αδίκημα της χειραγώγησης μετοχών -πριν και μετά την περιβόητη δημοσίευση της Εκθεσης του Quintessential Capital Management– και αν υπήρξαν οικονομικές ατασθαλίες που οδήγησαν σε ιλιγγιώδεις απώλειες τις μετοχές της Folli Follie.

  • Η εισαγγελική έρευνα περιλαμβάνει και τον κ. Qian Jiannong ο οποίος συμμετείχε στο Διοικητικό Συμβούλιο της Folli Follie ως εκπρόσωπος της Fosun. Αμέσως μετά το ξέσπασμα της κρίσης η Fosun ανακοίνωσε την αντικατάσταση του κ. Qian Jiannong από τον κ. George Zhang. 

Το δεύτερο στοιχείο που φέρεται να βάρυνε ιδιαίτερα στην απόφαση της Fosun που έχει την έδρα της στη Σαγκάη, για να μη συμμετάσχει τελικά με προσφορά στη διεκδίκηση της Εθνικής Ασφαλιστικής, ήταν το γεγονός ότι η Gongbao εμφανίστηκε με επίσημη υποστήριξη από το… Πεκίνο και την κρατική τράπεζα Industrial and Commercial Bank of China.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το σκάνδαλο Folli Follie έχει πλήξει καίρια την αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας, της αγοράς και των ελληνικών επιχειρήσεων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Fosun είναι πιθανό να μη συμμετάσχει ούτε στη διεκδίκηση της Επενδυτικής Τράπεζας Ελλάδος (IBG), για την οποία είχε αρχικά εκδηλώσει ενδιαφέρον.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here