Τo προσεχές Σάββατο οι Βρετανοί βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν επί των σημείων της συμφωνίας που επετεύχθη σήμερα, έπειτα από ένα πολιτικό θρίλερ διάρκειας πολλών μηνών, ανάμεσα σε Ην. Βασίλειο και Ε.Ε. για τους όρους του Brexit.

Παρακάτω παρατίθενται τα βασικά σημεία της συμφωνίας, όπως τα παρουσίασε ο διαπραγματευτής του Brexit Μισέλ Μπαρνιέ:

-Οι ρυθμίσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα εφαρμοσθούν σε όλα τα προϊόντα στην Βόρεια Ιρλανδία, πράγμα που σημαίνει την εφαρμογή ελέγχων στα σύνορα.

-Προβλέπεται ότι η Βόρεια Ιρλανδία θα παραμείνει εντός του τελωνειακού χώρου του Ηνωμένου Βασιλείου. Ως εκ τούτου οι Bορειοϊρλανδοί θα επωφελούνται από την εμπορική πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου. Θα παραμείνει όμως σημείο εισόδου στην ενιαία αγορά.

Επομένως οι βρετανικές Αρχές θα εφαρμόζουν τους δασμούς του Ηνωμένου Βασιλείου σε προϊόντα που θα προέρχονται από τρίτες χώρες, όσο για τα προϊόντα που θα εισέρχονται στην Βόρεια Ιρλανδία δεν θα υπάρχει κίνδυνος να εισέλθουν στην ενιαία αγορά. Εάν υπάρχει αυτός ο κίνδυνος, θα επιβάλλονται οι δασμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ένα άλλο μείζον ζήτημα αφορά τον ΦΠΑ. Για τον συγκεκριμένο φόρο το σχέδιο προβλέπει τη διατήρηση της ακεραιότητας της ενιαίας αγοράς, ενώ θα τίθενται υπόψη οι επιθυμίες του Ηνωμένου Βασιλείου για την ψηφιακή αγορά.

Τέλος, θα υπάρχει μηχανισμός συγκατάθεσης της Βόρειας Ιρλανδίας. Τέσσερα χρόνια μετά την εφαρμογή των διευθετήσεων το κοινοβούλιο της Βόρειας Ιρλανδίας θα αποφασίσει με απλή πλειοψηφία αν θα παραμείνουν οι ρυθμίσεις αυτές, σύμφωνα με τον κ. Μπαρνιέ, διευκρινίζοντας ότι η μεταβατική περίοδος θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2020. Αλλά μπορεί να παραταθεί για άλλο ένα ή δύο χρόνια, εάν υπάρξει κοινή συμφωνία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here