Αύξηση και σε αξία (31%) και σε ποσότητα (9,13%) παρουσίασαν οι εξαγωγές των ελληνικών αλκοολούχων ποτών το πρώτο εξάμηνο του 2021, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Eurostat που επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ).

Το μεγαλύτερο μερίδιο των εξαγωγών εξακολουθεί να κατέχει η Ευρώπη τόσο σε ποσότητα όσο και σε αξία με ποσοστό 75% ενώ η χώρα προορισμός με το μεγαλύτερο μερίδιο εξαγωγών είναι η Γερμανία με το Ιράκ και τη Βουλγαρία να ακολουθούν.

Σε ηγετική θέση το ούζο 

Το ούζο συνεχίζει να διατηρεί την πρώτη θέση στις εξαγωγές των ελληνικών αλκοολούχων ποτών. Το Α’ εξάμηνο του 2021 εμφανίζεται αύξηση σε αξία (+€ 5,1 εκ) και σε ποσότητα (+0,7 εκ. κιλά) τόσο εντός όσο και εκτός ΕΕ σε σύγκριση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2020.

Όσον αφορά στο Τσίπουρο/Τσικουδιά κι εκεί παρατηρείται αύξηση σε σχέση με το Α΄ εξάμηνο του 2020 σε αξία (+€ 0.3 εκ.) και σε ποσότητα (+0,05 εκ. κιλά).

Ο ΣΕΑΟΠ επισημαίνει πως μετά την αύξηση των εξαγωγών, το επόμενο στοίχημα είναι η ενδυνάμωση της επιτόπιας κατανάλωσης των ελληνικών ποτών. Στο πλαίσιο αυτό ελπίζει στην αποκλιμάκωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης προκειμένου να ενισχυθεί η υγιής επιχειρηματικότητα και να περιορισθεί το λαθρεμπόριο καθώς και στην απλοποίηση του κανονιστικού πλαισίου λειτουργίας των νόμιμων επιχειρήσεων του κλάδου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here