Οι ξένοι επενδυτές αργά και σταθερά αγοράζουν ελληνικές μετοχές. Επί τρεις μήνες είναι αγοραστές, τα ποσοστά τους έχουν ανεβεί και έχουν κυριαρχικό μερίδιο στις συναλλαγές. Τα ποσά είναι μικρά ακόμα αλλά τουλάχιστον σε επίπεδο τζίρου, οι ξένοι κινούν τα νήματα.
Τα στοιχεία του ATHEX (ΑξIANumbers) το δείχνουν. Για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Ιούλιο φέτος, οι ξένοι επενδυτές ήταν αγοραστές στο Χρηματιστήριο Αθηνών και κυριάρχησαν στις συναλλαγές. Αύξησαν το μερίδιό τους στο ΧΑ κατά 46,3 εκ. ευρώ, έναντι αντίστοιχων πωλήσεων που έκαναν οι Έλληνες επενδυτές, οι οποίες μείωσαν το συνολικό τους μερίδιο έναντι των ξένων.
Οι ξένοι επίσης ήταν και οι πιο ενεργοί στην αγορά τον Ιούλιο. Ξένοι επενδυτές πραγματοποίησαν το 61,6% των συνολικών συναλλαγών σε αγορές και πωλήσεις από 55,8% τον Ιούνιο. Οι Έλληνες επενδυτές τον Ιούλιο πραγματοποίησαν το 38,4% των συναλλαγών έναντι 44,2% των συναλλαγών τον Ιούνιο.
Πάντως αυτά δεν σημαίνουν ότι το ΧΑ διεθνοποιήθηκε ευρέως σε σημείο οι ξένοι επενδυτές να πλησιάζουν το μερίδιο των Ελλήνων. Το 62,7% της αξίας των εισηγμένων στο ΧΑ ανήκει σε Έλληνες και το υπόλοιπο 37,3% ανήκει σε ξένους επενδυτές.
Οι χώρες με την μεγαλύτερη αξία χαρτοφυλακίου (μερίδες πελάτη) για τον Ιούλιο ήταν οι ΗΠΑ με αξία συνολικού χαρτοφυλακίου 5,9 δις ευρώ, η Κύπρος με αξία χαρτοφυλακίου 5,1 δις ευρώ, και η Ολλανδία με αξία χαρτοφυλακίου 4,1 δις ευρώ.
Η αξία συναλλαγών του Ιουλίου 2021 έφτασε τα 1,5 δις ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 5,98% από τη συναλλακτική δραστηριότητα του προηγούμενου μήνα που ήταν 1,41 δις ευρώ, ενώ σε σχέση με τον Ιούλιο του 2020 που η αξία συναλλαγών ήταν 1.15 δις ευρώ, σημειώθηκε αύξηση 34,58%.
Απενεργοποιήθηκαν 9.198 ανενεργοί λογαριασμοί αξιογράφων, ενώ δημιουργήθηκαν 1.709 νέοι λογαριασμοί πελάτη και εγγεγραμμένων διαμεσολαβητών, σε σχέση με 816 νέους λογαριασμούς τον Ιούλιο. Οι Συλλογικοί Λογαριασμοί Πελατείας στο σύνολό τους (Μερίδες Εγγεγραμμένων Διαμεσολαβητών και Μερίδες Ασφαλειών), κατέχουν τίτλους 1,30 δις ευρώ (2,45% της συνολικής Αξίας Χαρτοφυλακίου).
Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ διαμορφώθηκε στο τέλος του μήνα στα €53,13 δις, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 2,5%, σε σχέση με τα επίπεδα του Ιουνίου (51,82 δις ευρώ) και παραμένει χαμηλότερα από το 1/3 του ελληνικού ΑΕΠ.
Νίκος Κωτσικόπουλος