Θέμα λίγων ημερών θεωρείται η πρώτη ανακοίνωση Ελληνικής τράπεζας (Alpha Bank) για αυξήσεις στα επιτόκια καταθέσεων.

Σύντομα και οι υπόλοιπες τράπεζες, θα ανακοινώσουν τις πρώτες μικρές αυξήσεις στα επιτόκια καταθέσεων, ανάλογα με τις ανάγκες και την πολιτική διατήρησης πελατείας που εφαρμόζει η  κάθε μια.

Γενικότερα, οι Ελληνικές Τράπεζες αντλούν σχετικά φθηνή ρευστότητα από το Ευρωσύστημα, επομένως δεν έχουν ανάγκη να “δανειστούν” ακριβότερα από τους καταθέτες τους.

  • Αντίθετα, όλες οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε αυξήσεις στα σταθερά επιτόκια των στεγαστικών τους δανείων.

Οι πρώτες κινήσεις θα γίνουν από την Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα Πειραιώς.

  • Η άνοδος των σταθερών επιτοκίων -σε στεγαστικά κυρίως δάνεια- συνδυάζεται µε μειώσεις στο περιθώριο που εφαρμόζουν οι τράπεζες για τα κυμαινόμενα επιτόκια.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση της Eurobank, η οποία παράλληλα µε την αύξηση των σταθερών της επιτοκίων προχώρησε σε μείωση του spread κατά μισή μονάδα στα κυμαινόμενα (είχε προηγηθεί μείωση άλλων 80 μονάδων τον Ιούλιο), διατηρώντας σε ελκυστικό επίπεδο το τελικό κυμαινόμενο επιτόκιο και αντισταθμίζοντας εν μέρει την άνοδο του Euribor 3µήνου, που έχει αναρριχηθεί στο 1,2%.

Σε ανάλογη «διπλή» κίνηση θα προχωρήσει και η Τράπεζα Πειραιώς.

Τα σταθερά επιτόκια, που ισχύουν σήμερα ακόμη και μετά τις πρόσφατες αναπροσαρμογές, παραμένουν ιδιαίτερα χαμηλά όχι µόνο σε σχέση µε το κόστος χρήματος που επιβαρύνεται η τράπεζα προκειμένου να κλειδώσει τις μακροχρόνιες διάρκειες, αλλά και σε σχέση µε τα ισχύοντα κυμαινόμενα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here