Γράφει η «ξενοδόχος»

Ρεαλισμός σε σχέση με τις παροχές του εσωτερικού τουρισμού, αποφυγή της κατάταξης ελληνικών νησιών σε covid free προορισμούς και πρόβα τζενεράλε εν όψει του μεγάλου “ανοίγματος” του τουρισμού στις 14 Μαϊου με άρση της υποχρέωσης για 7ήμερη καραντίνα σε πρώτη φάση από χθές για αφίξεις από Ε.Ε. και πέντε ακόμη χώρες, ΗΠΑ, Σερβία, Ισραήλ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Ηνωμένο Βασίλειο.

Αυτή είναι η εικόνα για τον ελληνικό τουρισμό αυτή την στιγμή όπως την περιέγραψε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός κ. Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος ειδικά σε σχέση με τον κοινωνικό τουρισμό και τις παροχές που ζητούνται, τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρχει ρεαλισμός και δεν είναι δυνατόν ο εκάστοτε υπουργός Οικονομικών να τραβά τα εκατομμύρια από την… τσάντα του Sport Billy.

Ο υπουργός Τουρισμού υποστήριξε χθές στη Βουλή ότι ο στόχος είναι να μην αιφνιδιάζουμε:

 • «Στις 14 Μαΐου ανοίγουμε και το σύστημα θα έχει αναπτυχθεί πλήρως. Δεν μπορείς ξαφνικά να ξεκινήσεις μια ημερομηνία, δεν  υπάρχει διακόπτης του τουρισμού.
 • Χρειάζεται χτίσιμο της εμπιστοσύνης.
 • Και όταν λέμε ότι ανοίγουμε, εννοούμε ότι αφήνουμε την αγορά να προχωρήσει σε λύσεις και συμφωνίες.
 • Δίνουμε μια καθαρή εικόνα.
 • Το ότι έχουμε δώσει μια συγκεκριμένη ημερομηνία δείχνει ότι υπάρχει ένα ολόκληρο σχέδιο, το οποίο υλοποιείται με σταθερά βήματα. Και αυτό είναι και το μεγαλύτερο εύσημο.
 • Πέρσι δεν υπήρχε η ίδια γνώση.
 • Φέτος έχουμε και τα εμβόλια και τα ‘rapid tests’ τα οποία και θα αξιοποιήσουμε.
 • Είμαστε η 1η χώρα που έχουμε δώσει έναν ξεκάθαρο στόχο με το άνοιγμα το οποίο έχουμε ανακοινώσει για τις 14 Μαΐου».

Σε σχέση με τον όρο που χρησιμοποιείται κατά κόρον το τελευταίο διάστημα για ελληνικά covid free νησιά, οι τουριστικοί φορείς υποστηρίζουν ότι δε θα πρέπει να υπάρχουν διαφορετικές ‘’ταχύτητες’’ στους προορισμούς με τον κ. Θεοχάρη να δηλώνει χαρακτηριστικά ότι

 • «δεν υπάρχουν COVID-Free νησιά. Εμείς λέμε πως όλη η χώρα είναι ασφαλής. Με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, ο οποίος υλοποιείται από το στρατό, για επιχειρησιακούς λόγους και μόνον εμβολιάστηκαν κάποια ακριτικά κυρίως νησιά».

Σχετικά με το άνοιγμα των βόρειων χερσαίων συνόρων, πρώτα ανοίγουν τα χερσαία σύνορα στον Προμαχώνα και στο Νυμφαίο παράλληλα με το σύστημα τυχαίων ελέγχων με τον αλγόριθμο ‘EVA’.

Το άνοιγμα γίνεται σταδιακά ώστε όλοι οι συνοριακοί σταθμοί να είναι έτοιμοι για τις 14 Μαΐου. 

Το κυβερνητικό επιτελείο υποστηρίζει ότι οι εργαζόμενοι του τουρισμού θα έχουν προτεραιότητα όσον αφορά στον εμβολιασμό

 • «ώστε να υποστηρίξουμε το προϊόν μας  και κυρίως να δημιουργήσουμε ένα τείχος ανοσίας, το οποίο μεταφράζεται σε τείχος εμπιστοσύνης».

Υπάρχουν 5 επίπεδα άμυνας τα οποία επιτρέπουν το ασφαλές άνοιγμα.

 1. Πρώτη  προϋπόθεση για να έρθει κάποιος τουρίστας είναι είτε να είναι εμβολιασμένος είτε με αρνητικό τεστ είτε να έχει αποδεδειγμένα αναρρώσει. Αυτή είναι η βασική προϋπόθεση για να έρθει κάποιος στη χώρα μας.
 2. Όλοι υπόκεινται σε στοχευμένο έλεγχο, ακόμα και οι εμβολιασμένοι, έτσι ώστε να υπάρχει και ένα δεύτερο σύστημα ελέγχου.
 3. Τρίτον, απομονώνονται άμεσα μαζί με τις οικογένειές τους τυχόν κρούσματα και γι’ αυτό υπάρχουν τα ξενοδοχεία απομόνωσης.
 4. Επίσης υπάρχουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τα οποία έχουν διανεμηθεί σε όλους τους φορείς σε όλη τη χώρα.
 5. Τέλος, υπάρχει και ο εμβολιασμός.

Ο κ. Θεοχάρης θα έχει το επόμενο διάστημα σειρά ταξιδιών σε διάφορες χώρες, στην Ευρώπη, σε βασικές αγορές της Ελλάδας (Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία κ.α.), τις ΗΠΑ, τη Μέση Ανατολή κ.α. με στόχο να δοθεί ξεκάθαρο το μήνυμα ότι η Ελλάδα έχει πλάνο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here