Γράφει η «ξενοδόχος»

Έστω κι αν η ανάκαμψη είναι πολύ αργή, ο μεγαλύτερος εγχώριος αερομεταφορέας, η Aegean Airlines βλέπει από τον Απρίλιο και μετά σταδιακή αύξηση σε πωλήσεις εισιτηρίων.

Επιχειρησιακά ο όμιλος, που προχωρά σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 60 εκατ. ευρώ προκειμένου να λάβει και την κρατική ενίσχυση, τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2021, δραστηριοποιήθηκε με σχεδόν το ένα τρίτο της δραστηριότητας του 2019 ενώ η επιβατική κίνηση αποτέλεσε περίπου το 20% της αντίστοιχης περιόδου του 2019.

Πτωτικά κυμάνθηκαν τα μεταβλητά κόστη που σχετίζονται με τις πτήσεις και τους επιβάτες λόγω της σημαντικά μειωμένης δραστηριότητας καθώς και τα σταθερά έξοδα.

Για το πρώτο τρίμηνο του έτους αναμένονται ζημιές, αλλά χαμηλότερες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020, τόσο σε λειτουργικό αποτέλεσμα όσο και σε καθαρό αποτέλεσμα προ φόρων.

Επιπλέον, από τις αρχές Απριλίου έχει παρουσιαστεί σταδιακή αύξηση στις ημερήσιες εισπράξεις από τις πωλήσεις εισιτηρίων σε σχέση με τις εισπράξεις των προηγούμενων πέντε μηνών, γεγονός που αναμένεται να βελτιώσει τη ρευστότητα του ομίλου.

Συνολικά, το 2021 ξεκίνησε για τον κλάδο των αερομεταφορών με τις ίδιες, εξαιρετικά δύσκολες και αβέβαιες συνθήκες, λόγω των νέων εξάρσεων, καθώς και των μεταλλάξεων του ιού που εξακολουθούν και πιέζουν τα συστήματα υγείας όλων των χωρών και αποτρέπουν την άρση των περιοριστικών μέτρων, κυρίως στις μετακινήσεις, που στην πλειονότητά τους συνεχίζουν να παραμένουν σε ισχύ.

Σε αυτό το περιβάλλον και οι επόμενοι μήνες αναμένονται εξαιρετικά δύσκολοι σε ό,τι αφορά τις αερομεταφορές.

  • «Καθώς το περιβάλλον για τις αερομεταφορές εξακολουθεί να είναι αβέβαιο και άμεσα συνδεδεμένο με τις επιδημιολογικές εξελίξεις, η ταχύτητα εξέλιξης των εμβολιασμών, αλλά και η καθιέρωση κοινών ταξιδιωτικών πρωτοκόλλων ως απόρροια της πανδημίας, ενδεχομένως να δημιουργήσουν τις συνθήκες για μια σταδιακή ανάκαμψη από το δεύτερο εξάμηνο του 2021 τόσο του κλάδου των αερομεταφορών όσο και του ομίλου», όπως χαρακτηριστικά εκτιμά η διοίκηση των κ.κ. Ε. Βασιλάκη- Δ. Γερογιάννη.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here