Σε εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο, κατά μέσο όρο στο 26%, δεδομένου και του χρόνου που έχει παρέλθει, συνεχίζει να βρίσκεται η συλλογή δηλώσεων ακίνητης περιουσίας στο πλαίσιο του Κτηματολογίου στις περιοχές για τις οποίες η διαδικασία είναι σε εξέλιξη. Το θέμα αυτό ήταν μεταξύ άλλων στην ατζέντα της χθεσινής συνάντησης της ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, της νέας διοίκησης της Ελληνικό Κτηματολόγιο και της ΠΟΜΙΔΑ.

Η χαμηλή προσέλευση στο Κτηματολόγιο προβληματίζει έντονα όλους τους εμπλεκόμενους. Όπως επισημαίνεται από την πλευρά των μελετητών, με ένα ποσοστό δηλώσεων κάτω από 60% ουσιαστικά δεν μπορεί να υπάρξει Κτηματολόγιο.

Οι ίδιοι βάσει των συμβάσεών τους θα υποχρεωθούν σε λίγο χρονικό διάστημα να δώσουν τα πρώτα προσωρινά στοιχεία, κάτι όμως που δεν θα γίνει αν δεν έχουν συγκεντρώσει τουλάχιστον το 55% των δηλώσεων για κάθε περιοχή.

Η όλη κατάσταση αποδίδεται αφενός στο γεγονός ότι η κτηματογράφηση που βρίσκεται σε εξέλιξη αφορά περιοχές στην περιφέρεια όπου κατά βάση δεν υπάρχουν τα αναγκαία χαρτιά (τίτλοι ιδιοκτησίας, τοπογραφικά κ.λπ.), αφετέρου στο ότι οι πολίτες έχουν συνηθίσει στις παρατάσεις και δεν σπεύδουν να κάνουν τις δηλώσεις τους εντός των προθεσμιών.

Μια από τις λύσεις που τίθεται από ορισμένες πλευρές στο τραπέζι της συζήτησης είναι να εφαρμοστούν τα πρόστιμα που προβλέπει η νομοθεσία για την εκπρόθεσμη κατάθεση της δήλωσης με τροποποίησή τους ώστε κάθε μήνας που περνά από το πέρας της προθεσμίας να αυξάνονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here