Μετά από την εκτόξευση του πρώτου δορυφόρου CubeSat στο πλαίσιο του Ελληνικού Προγράμματος Μικροδορυφόρων κορυφαίοι ομιλητές από την κυβέρνηση, την ΕΕ, την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) και εκπρόσωποι επιχειρηματικών ομίλων και δυναμικών startups έδωσαν το παρών στο Greek Space TechForum για όλες τις προοπτικές και τις προκλήσεις του ελληνικού Διαστημικού Οικοσυστήματος.

Το διεθνές συνέδριο διοργάνωσε, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η ethosEVENTS, με τη συνδιοργάνωση της Ένωσης Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας & Εφαρμογών (ΕΒΙΔΙΤΕ) και του Ελληνικού Συνεργατικού Σχηματισμού Διαστημικών Τεχνολογιών και Εφαρμογών (si-Cluster) του Corallia.

Το 2ο Greek Space Tech Forum διεξήχθη στο Ωδείο Αθηνών. Ανέδειξε τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη ενός δυναμικού οικοσυστήματος που μεγαλώνει τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, δημιουργώντας μικροδορυφόρους, εξαρτήματα και νέες τεχνολογικές εφαρμογές.

Για τους κλάδους της διαστημικής τεχνολογίας και της Ναυτιλίας μίλησε κατά την δεύτερη ημέρα του 2nd Greek Space Tech Forum ο κ. Αθανάσιος Πότσης, Πρόεδρος Ένωσης Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας & Εφαρμογών (ΕΒΙΔΙΤΕ) / Chairman, Hellenic Association of Space Industry.

Mεταξύ άλλων τόνισε:

Ο βασικός σκοπός είναι να φέρουμε χρήματα στη χώρα και συγκεκριμένα στον κλάδο μας. Θα πρέπει να βρούμε τρόπους να μεγιστοποιήσουμε τα προϊόντα τα οποία φτιάχνουμε στην Ελλάδα, να μεγιστοποιήσουμε τα έσοδα τα οποία προκύπτουν από πωλήσεις των συγκεκριμένων προϊόντων και κατά συνέπεια να προσπαθήσουμε να φέρουμε περισσότερες επενδύσεις στον τομέα της διαστημικής βιομηχανίας στη χώρα μας. Αν καθίσετε λοιπόν και σκεφτείτε ποιο είναι το προϊόν εκείνο το οποίο κάποιος από εμάς θα ήθελε να ασχολείται περισσότερο σαν χώρα, είναι το κομμάτι της ναυτιλίας.

Γιατί εγώ αν θέλω να πάω να μιλήσω για space, παίρνω το αεροπλάνο και πηγαίνω στο Μόναχο, Τουλούζη, Λονδίνο κτλ. προκειμένου να βρω τους primes για να συζητήσουμε για space. Όποίος θέλει από την Ευρώπη να μιλήσει για ναυτιλία, παίρνει το αεροπλάνο και έρχεται στην Αθήνα.

Γιατί το κέντρο της ναυτιλίας και της στρατηγικής είναι στη χώρα μας. Ανέκαθεν ήταν στη χώρα μας. Και μάλιστα θα τολμήσω να πω ότι είναι το μοναδικό βιομηχανικό κομμάτι, επιχειρηματικό κομμάτι το οποίο ηγείται στον κόσμο.

Είναι το μοναδικό το οποίο πουλάμε διεθνώς. Δηλαδή οι Κινέζοι, οι Ιάπωνες, οι Κορεάτες περιμένουν τους Έλληνες εφοπλιστές για να καλύψουν τους στόχους που έχουν κάθε χρόνο στην ναυπήγηση νέων πλοίων.

Θα δείτε και εσείς ότι για πρώτη φορά μετά από έναν αιώνα η σχεδίαση των νέων πλοίων αλλάζει. Τα πλοία λοιπόν αλλάζουν.

Χαριτολογώντας είχαμε πει πριν από χρόνια ότι τα καινούργια εμπορικά πλοία γίνονται διαστημόπλοια. Είναι η πρώτη φορά που νέες τεχνολογίες όπως αυτοματισμοί, ρομποτική, IOT, AI, νέα υλικά μπαίνουν στις καινούργιες σχεδιάσεις για να κάνουν τα πλοία πιο αποδοτικά, να περιορίσουν τους χρόνους και τα κόστη τους κατά τη διάρκεια μεταφοράς από το ένα σημείο στο άλλο της γης, να περιορίσουν το πλήρωμα αυξάνοντας τους αυτοματισμούς, να αντιμετωπίσουν θέματα ασφάλειας και ναυσιπλοίας, να αντιμετωπίσουν θέματα κλιματικής αλλαγής και προκειμένου να μεγιστοποιήσουν το κέρδος. Αυτή λοιπόν η αλλαγή που γίνεται τώρα στο κομμάτι της ναυτιλίας εμπεριέχει πολύ σημαντική τεχνογνωσία και τεχνολογίες που έχουμε ήδη δουλέψει στο διάστημα εδώ και χρόνια.

Πρέπει να δούμε ένα πρόγραμμα όσμωσης μεταξύ των δύο χώρων, του κομμάτι του ναυτιλιακού εξοπλισμού και το κομμάτι της τεχνολογίας που αναπτύσσουμε στο διάστημα, με βασικό σκοπό να μεταγγίσουμε τεχνολογίες και υπηρεσίες που αναπτύσσουμε στη διαστημική, στο κομμάτι της ναυτιλίας. Αν καταφέρουμε να κάνουμε αυτό, τα νούμερα για τα οποία θα μιλάμε σε δέκα χρόνια για το διάστημα θα είναι τελείως διαφορετικά από ό,τι είναι αυτά που συζητήσαμε σήμερα. Είναι λοιπόν για μας, θεωρώ, ένα στρατηγικός τομέας που πρέπει να επενδύσουμε.

Έχουμε λοιπόν κάνει σημαντικές συζητήσεις με το Υπουργείο Ναυτιλίας και τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, για να αναπτύξουμε ένα πρόγραμμα clustering, όπου θα μεταφέρουμε τεχνολογίες σε συνεργασία με την Ναυτιλία, δημιουργώντας ένα cluster space for maritime. Έχει περάσει όλες τις εγκρίσεις και είμαστε πολύ κοντά στο να γίνει.

Θέλουμε να φέρουμε τους δύο αυτούς κόσμους κοντά, διότι απλά πιστεύουμε ότι είναι το μέλλον της χώρας μας. Είναι σημαντική η επένδυση που πρέπει να έχουμε στην Ναυτιλία, με τεχνολογίες που έχουμε ήδη αναπτύξει. Αυτό είναι το φυσικό μέλλον μας και η φυσική εξέλιξη που θα έχουμε και εκεί μπορούμε να είμαστε εμείς οι prime.

Aν καταφέρουμε και κουμπώσουμε αυτούς τους δύο κόσμους, οι οποίοι είναι πολύ κοντά, νομίζω ότι θα έχουμε ένα πολύ καλύτερο μέλλον.