Της Ελενας Ερμείδου
Στα 146 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ διαμορφώθηκαν οι συνολικές οικονομικές ζημιές παγκοσμίως το 2019, έναντι 176 δισεκατομμυρίων το 2018 και χαμηλότερα του μέσου όρου δεκαετίας τα 212 δισεκατομμύρια. Οι ασφαλισμένες ζημιές στα 60 δισεκατομμύρια έναντι 93 το 2018 και 75 του μέσου όρου δεκαετίας.
Η μείωση των απωλειών σύμφωνα με την Swiss Re οφείλεται κυρίως στην απουσία μεγάλων και δαπανηρών τυφώνων στις ΗΠΑ. Η Swiss Re υπογραμμίζει πως η υπερθέρμανση του πλανήτη θα οδηγήσει σε αυξανόμενη ένταση και συχνότητα σοβαρών καιρικών φαινομένων, αλλά και σε μεγαλύτερη αβεβαιότητα στην εκτίμησή τους. Οι οικονομικές και ασφαλισμένες ζημίες που προκύπτουν από τέτοια γεγονότα θα αυξηθούν τις επόμενες δεκαετίες, ασκώντας πιέσεις στην παγκόσμια ανθεκτικότητα.
Κίνδυνοι από φυσικές καταστροφές
Στην μελέτη της, η Swiss Re, μεταξύ άλλων αναφέρει πως οι κίνδυνοι που προέρχονται από συμβάντα φυσικών καταστροφών, με κάποιες προσαρμογές, παραμένουν ασφαλίσιμοι. Οι ασφαλιστές καλούνται να προσαρμοστούν στο εν εξελίξει πεδίο κινδύνων, παρακολουθώντας το στενά και ενσωματώνοντας τις κοινωνικοοικονομικές εξελίξεις και τα μέτρα αντιστάθμισης των κινδύνων που λαμβάνονται σε τοπικό επίπεδο με στόχο την άμβλυνση των κινδύνων και την δημιουργία μοντέλων.
Πολλά από τα μοντέλα καταστροφών που εφαρμόζονται έχουν ως κύριο σημείο αναφοράς τις ιστορικές απώλειες οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στις κοινωνικοοικονομικές αλλαγές που σχετίζονται με τους κινδύνους της οικονομίας του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής.